02. 12. 2021.
Za 10 mjeseci iz BiH u Sloveniju otišlo preko 13 000 radnika

Za 10 mjeseci iz BiH u Sloveniju otišlo preko 13 000 radnika

Za 10 mjeseci iz BiH u Sloveniju otišlo preko 13 000 radnika

Konzulat Republike Slovenije u Banjaluci sa strankama radi tri puna nedjeljno. Iako im radno vrijeme počinje u devet, već u ranim jutarnjim satima formira se red građana koji iz cijelog područja sjeverozapadne BiH, ali i sve do regije Doboja dolaze da predaju zahtjev ili podignu radne vize.

Slovenija je zemlja u koju bh radnici žele da odu i da potraže bolji život, a prema riječiam Agencija za rad i zapošljavanje BiH položaj radnika u Sloveniji, uprkos nekim problemima, je dobar.

Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je da je trenutno položaj radnika u Sloveniji dosta dobar.

“Poznato je da smo jedan dio prošle godine posvetili rješavanju određenih problema sa kojima su se naši radnici susretali u Sloveniji, i to je uspješno riješeno. Prava radnika su se do sada najviše kršila u djelatnosti prijevoz i skladištenje. Radnici iz BiH koji su otišli na rad u Sloveniju kao vozači su bili najviše izloženi ovim radnjama. Najčešći slučajevi su se odnosili na korištenje činjenice da radnici ne poznaju pravnu legislativu i jezik, te su im nuđeni na potpis ugovori koji nisu bili dogovoreni ili kada je riječ o otkazu ugovora o radu, nuđena im je nepovoljnija opcija. Također, neki radnici su potpisivali prazne papire koji su kasnije bili zloupotrebljavani”, rekao je za BUKU Pupić

Nakon što se Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zajedno sa slovenačkim sindikatima, te Zavodom Republike Slovenije za zapošljavanje uključila u rješavanje ovog problema, situacija je mnogo bolja.

“Mi smo u saradnji sa sindikatima i drugim nadležnim tijelima u Sloveniji prikupili podatke o poslodavcima kod kojih je bilo zabilježeno kršenja prava radnika, te su kolege iz slovenačkog zavoda za zapošljavanje, nakon provjere navoda, obustavile realizaciju oglasa za zapošljavanje za sve one firme za koje je utvrđeno kršenje prava radnika i kršenje međudržavnog sporazuma o zapošljavanju, ističe Pupić.

Što se tiče broja radnika Agencija za rad i zapošljavanje BiH prvih deset mjeseci prošle godine je posredovala u zapošljavanju 13.198 radnika iz BiH.

“Nažalost još uvijek nemamo podatke za posljednja dva mjeseca i nadam ose da ćemo ih u narednih mjesec dana dobiti od kolega iz Slovenije. Od početka realizacije Sporazuma u 2013. godini do kraja oktobra 2018. godine ukupno je izdato 33.107 radnih dozvola”, ističe Pupić.

Najveći broj oglasa za zapošljavanje, te izdatih radnih dozvola odnosi se na poslove vozača u domaćem i međunarodnom transportu, te na poslove varioca.

Na oba zanimanja otpada oko 23% oglasa. Ostala zanimanja su zastupljena u daleko manjem broju ali gotovo sva se odnose na građevinski sektor (zidari, armirači, elektro i hidroizolateri, elektro i hidromonteri i sl.).

Pupić savjetuje radnike da prije nego što odu na rad kontaktiraju Agenciju za rad i zapošljavanje BiH gdje će dobiti sve potrebne informacije i detalje o radu bh radnika u Sloveniji.

Takođe, najnovije informacije o tome na šta radnici trebaju obratiti pažnju su objavljeni i na web stranici Agencije, a mogu ih preuzeti i svi zainteresovani koji dođu u prostorije Agencije.

(Buka)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender