30. 11. 2021.
Za 26 najboljih projekata iz oblasti kulture 155 hiljada KM

Za 26 najboljih projekata iz oblasti kulture 155 hiljada KM

Za 26 najboljih projekata iz oblasti kulture 155 hiljada KM

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić uručio je danas predstavnicima 26 ustanova kulture i udruženja građana ugovore o realizaciji projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, u vrijednosti od 155.000 KM. Ova, dodatna podrška gradskoj kulturnoj sceni, provodi se u okviru kandidature Banja Luke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine i novousvojene Strategije razvoje kulture, koja predviđa povećanje izdvajanja za oblast kulture.

Nakon uručenja ugovora, Radojičić je naglasio da su ovo dodatna sredstva za kulturu i da se uporedo sa ovom podrškom iz gradskog budžeta finansiraju i redovni godišnji programi iz oblasti kulture.

-Cilj je da svake godine povećavamo sredstva za kulturu, bez obzira na to da li ćemo biti izabrani za Evropsku prestonicu kulture. Želimo da ulažemo u dobre projekte i u infrastrukturu u kulturi, a ovim sredstvima podržani su različiti projekti muzičke, scenske, pozorišne i filmske umjetnosti, uključujući i one koje će realizovati lica sa invaliditetom – rekao je Radojičić. On je precizirao da su projekti odabrani na osnovu prethodno raspisanog javnog poziva, na kojem je kandidovan ukupno 41 projekat.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić naglasio je da putem ovih projekata Grad želi da širi ponudu kulturno-umjetničkog amaterizma, da pruži priliku novim ljudima i udruženjima, koji svojim idejama i inovativnim pristupom mogu doprinijeti razvoju kulture.

-U 2019. godini takođe ćemo raspisati isti konkurs i pozivamo sve koji su zainteresovani da nam se obrate i da zajednički radimo. Ove projekte su ocjenjivala stručna lica i možemo reći da je proces izbora bio potpuno javan i da su projekti objektivno ocijenjeni – kazao je Stanić i dodao da će u ovoj godini na području grada biti realizovano više od 50 kulturno-turističkih manifestacija.

Saša Berendika iz Udruženja građana „Rez“, izjavio je da se njihov projekat odnosi na džez muziku, odnosno da će, kroz svoje aktivnosti, pokušati da obogate džez ponudu u gradu, s obzirom na sve veći interes naših sugrađana za ovu vrstu muzike.

Nebojša Kuruzović iz Udruženja građana „Dobri medo“, ocijenio je da bi ovakvu podršku kulturi voljeli da vide i kod drugih nivoa vlasti, a ne samo kod Gradske uprave. On je izrazio zadovoljstvo što su projekti odabrani na osnovu javnog poziva, koji je proizveo snažnu konkurenciju.

– Za nas, koji se bavimo kulturom, od izuzetne je važniosti da se značajno ulaže u produkciju i stvaranje novih kulturnih proizvoda u Banjoj Luci – zaključio je Kuruzović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender