27. 11. 2021.
Palau povlači priznanje, spremne još četiri zemlje?

Palau povlači priznanje, spremne još četiri zemlje?

Palau povlači priznanje, spremne još četiri zemlje?

Očekuje se da će u narednom periodu pet država povući priznanje Kosova, piše štampa. Prva od tih zemalja je Palau, čiji je predsjednik u posjeti Srbiji.

Tomi Esang Remenges će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, poslije čega će se obratiti javnosti.

Očekuje se da će tada zvanično biti potvrđeno da Palau povlači priznanje Kosova.

Da podsjetimo, šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao najavio je u petak da će još jedna zemlja u ponedjeljak vjerovatno povući priznanje Kosova. Prištinski mediji su potom objavili da se radi o Republici Palau koja se nalazi u zapadnom Pacifiku blizu Nove Gvineje i Filipina.

Srbija je prethodno toj zemlji ukinula vize. Vize su ukinute i za Sent Kits i Nevis.

Dačić međutim, gostujući u Јutarnjem program Prve televizije u nedjelju nije želio da potvrdi da li je zaista riječ o Palauu.

“Predsjednik Palaua je stigao u Beograd i sutra će se sastati sa predsjednikom Vučićem. Јa bih vas zamolio da zaključite sami. Pacoli je pisao predsjedniku Palau čim je čuo i ja ne bih da naškodim našim interesima, dajte prvo da završimo posao“, naveo je Dačić.

Ministar je takođe napomenuo i da je vrlo moguće da 14. zemlja po redu koja bi povukla priznanje može da bude Sent Kits i Nevis.

“I moja djeca me pitaju često gdje je koja zemlja, ali te zemlje imaju isto pravo glasa (u UN) kao i Kina. Јa redovno pokazujem mapu svima ko je priznao Kosovo, a ko nije. Kada pogledate teritorijalno, mi smo u ogromnoj prednosti”, rekao je Dačić.

Ukoliko Palau danas i zvanično saopšti da povlači prizanje, broj zemalja koje priznaju Kosovo pašće na 98, što znači da Beogradu malo fali do cilja, da priznavanja spusti ispod polovine ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija što je 96.

Da podsjetimo, tačan broj zemalja koje su priznale Kosovo i dalje lebdi u vazduhu. Iako srpski zvaničnici tvrde da je bilo sada već više od deset povlačenja priznanja, prištinske vlasti to negiraju.

Prva država koja je povukla priznanje Kodova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku donio 27. oktobra 2017. godine, tvrdi se u Beogradu.

Na listi su još, prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, i Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Grenada.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender