09. 12. 2021.
Američki pritisak nije uspio, takse Prištine ostaju

Američki pritisak nije uspio, takse Prištine ostaju

Američki pritisak nije uspio, takse Prištine ostaju

Sastanak američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta sa kosovskim premijerom i predsjednikom kosovske skupštine Ramušem Haradinajem i Kadrijem Veseljijem je završen. Kosnet je prvi napustio sastanak, a zatim i Haradinaj koji je rekao da takse ostaju na snazi do postizanja “sveobuhvatnog sporazuma o recipročnom priznavanju”.

Portal Zeri onlajn piše da je Filip Kosnet insistirao na ukidanju taksi koje je Priština uvela pre dva meseca Srbiji i BiH.

Na konferenciji za medije nakon sastanka, Haradinaj je rekao da takse ostaju na snazi.

“Želimo da ukinemo taksu i to nam je cilj i preporuka naših saveznika iz SAD, ali mi smo povezali pitanje takse sa sveobuhvatnim sporazumom Kosova i Srbije. Danas bismo je ukinuli kada bi se ostvario sveobuhvatni sporazum o recipročnom priznavanju”, rekao je Haradinaj.

Takse su uvedene prije dva meseca, 21. novembra, a Beograd nije primenio kontramere, ali je čvrst u stavu da bez ukidanja taksi nema nastavka dijaloga sa Prištinom, a time ni rešavanja pitanja Kosova, odnosno sporazuma o normalizaciji odnosa, na čemu insistira međunarodna zajednica.

Uslijedili su pozivi EU Prištini da povuče odluku o taksama, a potom i “pretnja” glavnog saveznika, Sjedinjenih Država, da će se, ukoliko to ne učini, Priština suočiti sa sankcijama, prije svega povlačenjem podrške transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga.

Priština je sada, prema ocenama analitičara, suočena sa realnošću, a Zeri ocjenjuje da su takse nametnute Srbiji posljednja “jabuka razdora” između Tačija i Haradinaja.

Ima mišljenja, međutim, da je kosovska realnost drugačija i da simultanka Tačija i Haradinaja, navodno dobrog ili bar manje lošeg i lošeg momka, koji imaju isti cilj, priznanje kosovske nezavisnosti, ne može da traje beskonačno.

Odluke kosovskih institucija o važnim procesima biće u interesu građana i u koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima, rekao je predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji, nakon sastanka.

“Kosovo je odlučno u tome da zauvijek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada neće promeniti”, napisao je još Veselji na svom Facebooku i dodao da su imali “veoma konstruktivan sastanak” i da su razgovarali o izazovima ove godine.

“Zajedno ćemo raditi na tome da odluke kosovskih institucija za važne procese budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim partnerima. Kosovo je odlučno u tome da zauvijek održi svoje strateško partnerstvo sa SAD i to se nikada se neće promijeniti”, rekao je Veselji.

U tekstu pod naslovom “Hoće li Haradinaj odstupiti?”, portal Lajmi citira navode Haradinajevog savetnika Avnija Arifija, koji je kazao da će vlada u Prištini zadržati svoj stav o taksama.

“Za sada, ne vidim promenu u stavu vlade. Nema indikacija da će vlada promeniti svoj stav o tome”, kazao je Arifi.

Halil Matoši, Haradinajev politički i medijski savetnik, kazao je u ponedeljak da prištinska vlada ne trpi pritisak međunarodne zajednice da povuče takse, ali da “postoje sugestije prijatelja da se povuku takse i stvori prostor za dijalog”.

“Već 20 godina stvaramo prostor za dijalog sa Srbijom, ali bez ikakvog efekta. Takse su suverena odluka Kosova”, kazao je Matoši.

Haradinaj juče nije hteo da komentariše da li će takse na robu iz Srbije biti ukinute. “Sneg će se jednom otopiti”, rekao je metaforično Haradinaj na insistiranje novinara.

Tači pak poziva na povlačenje poreza, jer, prema njegovim riječima, to utiče na odnose Prištine i SAD.

U međuvremenu, poslanici iz redova opozicije izrazili su uverenje da će stopostotno uvećane takse biti ukinute, a istog mišljenja su i analitičari koji kažu da će kosovske institucije “pokleknuti” pred američkim pritiskom.

Oni, međutim, smatraju da to ne bi trebalo da se desi a da se prethodno ne zna koju korist će Priština imati od ovog kompromisa, piše Zeri.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender