05. 12. 2021.
Priština odgovora Vašintonu: Prije će pasti vlada nego tarife

Priština odgovora Vašintonu: Prije će pasti vlada nego tarife

Kosovo za ukidanje taksi od BiH traži viznu liberalizaciju

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovalo je danas sastanak delegacija BiH i Kosova na kojem se razgovaralo o odluci prištinskih vlasti o carinama od 100 odsto na robu iz BiH.

Dvije strane su se usaglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Kako piše sarajevski portal “Klix.ba”, i pored maksimalnog angažmana bh. strane da se mjere privremeno ukinu, kosovska strana je insistirala da se politička pitanja rješavaju prije ekonomskih, odnosno da se priznaju certifikati i omogući vizna liberalizacija.

Insistirajuću na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se carine privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prištinska delegacija informisaće nadležne organe o inicijativi bh. strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA.

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu daljih integracionih procesa, te izrazila uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane.

(Klix.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender