05. 12. 2021.
Vojsci malo 280 miliona, a neće da smanji broj vojnika

Vojsci malo 280 miliona, a neće da smanji broj vojnika

Na vojnicima u BiH jedna uniforma 10 godina

Vojnici u BiH nose jednu uniformu i po više od deset godina.

Naš izvor ističe da hroničan nedostatak odjeće i obuće za profesionalna vojna lica još postoji, iako se na njega godinama upozorava.

“Stanje se već duže vrijeme ne mijenja, pa tako pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, pored uniformi, fale i kabanice, čizme, jakne, košulje i slično”, kaže izvor “Nezavisnih”.

Kako dodaje naš sagovornik, ovaj problem lako je uočljiv svakom ko pogleda na grupu vojnika.

“Shvatićete da je situacija neprihvatljiva jer je u pitanju šarenilo – kod jednog vojnika uniforma je zelena, kod drugog izblijedjela, sasvim neke druge nijanse”, zaključuje naš sagovornik.

Na ovaj problem, kako saznaju “Nezavisne”, u svom izvještaju za 2018. godinu, a koji je u izradi, upozoriće i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Kako saznajemo, Šiljegović je ljetos napravio presjek stanja u prvom polugodištu i upozorio na brojne probleme.

“U tom presjeku, uz ostalo, navedeno je i nezadovoljavajuće stanje u vezi sa snabdijevanjem prehrambenim namirnicama za potrebe OS BiH, kao i nedostatak odjeće, odnosno obuće. Nakon tog Šiljegovićevog upozorenja došlo je do poboljšanja određenih stvari, što se odnosi na snabdijevanje hranom, ali je problem u vezi s uniformama još aktuelan”, kaže izvor “Nezavisnih”.

U Šiljegovićevom izvještaju za prošlu godinu, po našim saznanjima, naći će se još niz stavki koje ukazuju na nezahvalan položaj pripadnika OS BiH.

“I u 2018. godini, kao i prethodnih, bilo je kršenja ljudskih prava u Ministarstvu odbrane BiH, odnosno OS BiH. Pristiglo je više od 90 zahtjeva za intervenciju parlamentarnog vojnog povjerenika, pritužbi, molbi i sličnih akata”, kaže naš izvor, upućen u stanje u OS BiH.

Najveći broj pritužbi, kako saznajemo, odnosio se na naknade koje nemaju karakter plate, a gdje spadaju naknada za prevoz, odvojeni život i slično.

“Bilo je i pritužbi koje se odnose na kršenje propisa u postupku postavljenja profesionalnih vojnih lica, te pritužbi koje se odnose na probleme koje profesionalna vojna lica imaju u zdravstvenom osiguranju”, napominje naš izvor.

Šiljegović nije želio da komentariše naša saznanja o njegovom izvještaju.

“U izradi je izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2018. godinu, koji će ići u parlamentarnu proceduru. Dok izvještaj ne bude gotov, ne mogu davati komentar”, rekao je Šiljegović kratko za “Nezavisne”.

Kako ocjenjuju položaj pripadnika Oružanih snaga BiH, sa stanovišta njihove opremljenosti odjećom, obućom i ostalom opremom, pitanje je na koje nismo dobili odgovor iz Ministarstva odbrane BiH. Komentar nismo uspjeli dobiti ni od Marine Pendeš, ministra odbrane BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender