08. 12. 2021.
Cvijanović: Vrijeme za iskorake u obrazovnom sistemu

Cvijanović: Vrijeme za iskorake u obrazovnom sistemu

Cvijanović: Vrijeme za iskorake u obrazovnom sistemu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da je došlo vrijeme za iskorake u obrazovnom sistemu. Cvijanovićeva je istakla da važno da u narednom periodu još više pažnje bude posvećeno unapređenju obrazovnog rada.

“Vlada Srpske je dosta toga uradila u prethodnom periodu, međutim ostaje nam krupni korak koji podrazumijeva modernizaciju da bi oni koji završavaju srednje škole, a kasnije i fakultete, našli adekvatnije poslove i da imaju više šansi za zaposlenje”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, uoči Svečane akademije u Gimnaziji povodom obilježavanja školske slave – Svetog Save.

Ona je istakla da svaka zemlja nailazi na izazove te vrste i da je teško uskladiti obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada, jer se te potrebe mijenjaju.

Cvijanovićeva kaže da je zadovoljna jer su prosvjetnim radnicima povećane plate, kako je i obećano, te navela da je to povećanje od početnih osam odsto, a nakon toga slijede i druga povećanja da bi došli do potpunog usklađivanja koeficijenata za sve budžetske korisnike.

Kada je riječ o poboljšanju uslova u obrazovanju u ovoj godini, Cvijanovićeva je rekla da treba ići dalje sa povećanjem plata nastavnom osoblju, ali i napraviti vidljivije iskorake kada je riječ o modernizaciji.

Ona je istakla da je domaći obrazovni sistem jako dobar u svim segmentima, od osnovne škole do fakulteta, gdje učenici i studenti stiču veliko znanje.

Cvijanovićeva smatra da ne treba modernizovati samo nastavni proces, već naći odgovor na opšta, globalna i društvena kretanja i da kadar bude obrazovan prema tome.

“To znači odricanje od nekih tradicionalnih rutina, koje su pokazale dobre stvari, ali je danas došlo vrijeme da djecu obrazujemo tako da što prije dođu do informacije, a ne da uvijek imaju tu informaciju u svojoj glavi”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je mnogo toga urađeno u prethodnom periodu, ali da se nikada nije išlo dovoljno brzim korakom da bi ispratili sve promjene.

“Ipak, postavili smo temelje, načinili određene analize i to će u narednom periodu značiti dosta toga što će se morati mijenjati”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona ističe da je sada, nakon borbe u prethodnih nekoliko godina sa posljedicama globalne ekonomske krize, došlo vrijeme za iskorake, koje mogu očekivati sve generacije koje se školuju, ali i nastavni kadar koji će se morati prilagođavati tim potrebama.

Povodom obilježavanja Savindana, Cvijanovićeva je rekla da je važno svake godine pokazati poštovanje prema onima koji su ukazali koliko je važno da se radi na pismenosti, prosvjetiteljstvu, sticanju znanja.

“Važno je da se svake godine okupljamo i da na neki način pokažemo poštovanje prema onima koji su ukazali koliko je važno da se radi na pismenosti, prosvjetiteljstvu, sticanju znanja i konačno na tome da imamo određeno znanje”, rekla je Cvijanovićeva.

Vršilac dužnost direktora Gimnazije Živka Kukrić istakla je da ova obrazovna ustanova svoje učenike vaspitava u duhu tradicije pravoslavlja i da to oni “raznose po cijelom svijetu” i vraćaju se da stečena znanja prenose budućim pokoljenjima i generacijama.

Ona je zahvalila predsjedniku Srpske Željki Cvijanović što je svojim prisustvom uveličala obilježavanje školske slave Svetog Save.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je grad ima izvanrednu saradnju sa osnovnim i srednjim školama, iako za to nije nadležan, te dodao da su prošle godine, kako bi poboljšali uslove u školama, radili na 19 objekata, a planiran je i niz poslova za ovu godinu.

“Planiran je novi vrtić u Lazarevu, rekonstrukcija još jednog vrtića i još jedan vrtić kandidovan prema projektima energetske efikasnosti. Tri osnovne škole su kandidovane za program energetske efikasnosti, a na nekima ćemo raditi iz sopstvenih budžetskih sredstava”, rekao je Radojičić.

Kada je riječ o srednjim školama, Radojičić je rekao da će najveći radovi biti izvedeni na dogradnji Tehničke škole, što je sada u fazi izrade projekta, nakon čega će se znati koliko je potrebno sredstava i vremena da se to izvede.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender