27. 11. 2021.
Zvaničnici čestitali Vaskrs

Zvaničnici čestitali Vaskrs

PIK razmatra inicijativu SDA

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ na nivou ambasadora danas bi na sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, potvrđeno je Srni iz Ambasade Ruske Federacije.

Sjednica PIK-a na nivou ambasadora biće održana u 14.00 časova u Sarajevu.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH ranije je saopšteno da je Ambasada predložila partnerima iz Upravnog odbora PIK-a zakazivanje vanredne sjednice zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorila da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama.

“Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji, te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima”, rečeno je Srni u ruskoj Ambasadi.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je krajnje vrijeme da PIK zauzme realan stav i kaže ko podiže tenzije i stvara dodatno nerazumijevanje među narodima u BiH nakon što je SDA najavila da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o nazivu Republika Srpska.

“Ako već zasjeda PIK, a to radi kada je riječ o bilo kojoj temi i često daje ocjene koje uopšte ne stoje, mislim da je krajnje vrijeme da zauzme realan stav i kaže ko uništava ono malo šanse za unutrašnji dijalog”, rekla je juče Cvijanovićeva, ali i istakla da nema pretjerana očekivanja od foruma koji sazivaju stranci.

SDA je ranije saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender