09. 12. 2021.
U Srpskoj nema oboljelih od malih boginja

U Srpskoj nema oboljelih od malih boginja

Porastao broj vakcinisane djece: Epidemija morbila opametila roditelje

Broj vakcinisane djece MMR vakcinama protiv malih boginja, rubeola i zaušnjaka povećan je nakon prošlogodišnje epidemije malih boginja ili morbila, tokom koje je oboljelo 80 građana RS, kazali su u Domu zdravlja Banjaluka.

Bosa Đajić, pedijatar u Domu zdravlja Banjaluka, kaže da je uočen značajan rast vekcinisane djece u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

“Prošle godine imali smo značajan porast vakcinisanosti djece u odnosu na prethodnih nekoliko godina, što je vjerovatno uzrokovano upravo epidemijom na našem području i neposrednom opasnošću od obolijevanja”, kazala je Đajićeva.

Ističe da je upravo vakcinacija jedina prevencija protiv ove izuzetno zarazne bolesti i jedini način da se spriječi pojava epidemije.

“Vakcinacija je jedini način da se zaštiti pojedino dijete i da se spriječi širenje, to jest pojava epidemije. Nadamo se da će porast obuhvata vakcinom protiv morbila i dalje rasti i na taj način će svako dijete steći lični imunitet, a ujedno će se povećati kolektivni imunitet”, rekla je Đajićeva.

Prema njenim riječima, male boginje su zarazno virusno oboljenje i najčešće pogađaju nevakcinisanu djecu.

“Prvi simptomi su povišena tjelesna temperatura, kijavice, konjunktivitis i makulopapulozan osip. Najčešće zahvata nevakcinisanu djecu, a mogu oboljeti i odrasle osobe koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele ovo oboljenje”, rekla je Đajićeva.

Upozorava da ovo oboljenje često može dovesti do brojnih, ponekad čak i teških komplikacija.

“Češće komplikacije mogu biti upala srednjeg uva i upala pluća, a ozbiljna komplikacija je encefalitis, koji se događa kod oko jednog oboljelog na 5.000 slučajeva”, kazala je Đajićeva.

U Institutu za javno zdravstvo RS ističu da od 80 oboljelih prošle godine, njih 66 nije bilo vakcinisano, ili је nеpоtpunо vаkcinisаnо zа svојu dоb ili su nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

Najveći broj oboljelih bile su osobe od 20 do 29 gоdinа starosti, dok je od jedne do četiri gоdinе imalo 13 zaraženih, a najviše zaraženih bilo je u Banjaluci, njih 44.

Sva djeca vakcinisana do 1993. godine primila su samo jednu dozu ove vakcine, a tek se nakon 1993. godine uvodi obavezna revakcinacija da bi se djeca u potpunosti zaštitila. To znači da je veliki broj odraslih nepotpuno vakcinisan i sklon zarazi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender