19. 01. 2022.
U martu međunarodni konkurs za kongresni centar

U martu međunarodni konkurs za kongresni centar

U martu međunarodni konkurs za kongresni centar

Međunarodni arhitektonski konkurs za idejno rješenje buduće kongresno – konferencijske dvorane, uključujući i hotel više kategorije, biće raspisan početkom marta ove godine, izjavio je gradski arhitekta Ivan Rašković.

Prema njegovim riječima, pripremu konkursa, odnosno programsko-prostorna studiju, izradio je beogradski Arhitektonski fakultet, uz finasijsku podršklu kompanije M:tel.

– Prema studiji, predviđena je izgradnja dva objekta, koji će biti locirani u neposrednoj blizini zgrade Vlade RS. Jezgro objekta će biti multufunkcionalna dvorana u čijem sastavu će biti velika koncertna dvorana sa 1.500 mesta, te manje dvorane za koncerte i druge događaje, komercijalni sadržaji, kao i pozorišna sala sa 500 mjesta. Drugi objekat, lociran kod Gradskog stadiona, biće moderan hotel visoke kategorije sa 300 kreveta, kategorizovan na četiri zvjezdice – obrazložio je Rašković.

Rašković ističe da bi izgradnja ovih objekata imala veliki uticaj na razvoj kongresnog turizma, budući da Banja Luka sada kuburi sa nedostatkom adekvatane sale koja može da primi velike kongrese i seminare.

– Očekivani efekti su promotivni, ekonomski, finansijski, kulturni i politički. Lokacija grada Banje Luke unutar trougla regionalnih centara Beograda, Sarajeva i Zagreba i relativna međusobna blizina, stvara uslove da upravo te sredine budu generatori korisnika pomenutog kompleksa. Pored toga, projektovani sadržaji imaju potencijal da privuku posjetioce i iz šireg regionalnog okruženja – kazao je Rašković.

Krajem novembra prošle godine, potpisan je ugovor između Grada Banje Luke i kompanije M:tel o donaciji sredstava za potrebe izrade konkursne dokumentacije, što je bio prvi korak u izradi idejnog rješenja multifunkcionalne kongresno-konferencijske dvorane i hotela visoke kategorije. Prema ranijim najavama, ovi objekti najvjerovatanije će biti građeni po principu javno – privatnog partnerstva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender