08. 12. 2021.
Priština traži oslobađanje Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom

Priština traži oslobađanje Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom

Veseljijev prijedlog za suspenziju taksi: 10 uslova za Srbiju

Predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji predao je ranije ove nedjelje liderima vladajuće koalicije u Prištini pisani prijedlog za supenziju na 120 dana taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, pri čemu Srbiji za to postavlja deset, a BiH sedam uslova.

Prištinski sajt “Zeri” navodi da je Veselji uputio prijedlog “zarad očuvanja interesa Kosova i partnerstva sa SAD”.

Navodi se da je prethodno dokument dat američkom ambasadoru u Prištini Filipu Kosnetu na sastanku 23. januara kojem je prisustvovao i kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

“Zeri” ocjenjuje da su izjave Kosneta, koji nije pominjao ukidanje, već samo privremenu suspenziju taksi, “jasno na liniji sa prijedlogom Veseljija”.

“Kljan Kosova” objavio je prvi Veseljijev dokument koji ima ukupno devet strana. U njemu se nalaze uslovi za suspenziju, mjere tokom perioda suspenzije, kao i povraćaj takse i pun reciprocitet sa Srbijom i BiH.

Ocjenjuje se da je ovakav Veseljijev predlog “zaparavo još gori po Srbiju”.

Što se tiče uslova za Srbiju, “preporučuje se privremena suspenzija na 120 dana, počevši od 1. februara” pri čemu će taj period biti “rok Srbiji da ispuni obaveze koje proizilaze iz sporazuma CEFTA, kao i sporazuma postignutih tokom dijaloga u Briselu”.

“Srbija je u obavezi da promjeni neprijateljski stav i u okviru normalizacije odnosa i napora za obezbjeđivanje dobrosusjedskih odnosa, preduzme sljedeće akcije”, navodi se u Veseljijevom dokumentu nakon čega se listom navodi 10 zahtjeva.

Prvi među njima je “Primjena sporazuma o zajedničkim prelazima u okviru Integrisanog upravljanja granicama i pokazivanje saradnje u razmjeni prekograničnih informacija i potvrda sa ciljem bezbjednosti i olakšavanja trgovine između dve zemlje”, drugi je “prihvatanje i priznavanje svih dokumenata o robi, dozvola, pečata i dokumentacije koje koju su izdale vlasti Republike Kosovo”, a treći “priznavanje barkoda i banderola na kosovskim proizvodima”.

“Carina Srbije bi trebalo da prestane da koristi pečate srpskih paralelnih struktura na Kosovu i u potpunosti poštuje obaveze preuzete sporazumom postignutim 2. septembra 2011. u Briselu o međusobnom priznavanju pečata i obavezu proisteklu iz sporazuma CEFTA – gdje su se strane dogovorile da se kod svih članova ove organizacije koriste samo potvrđeni pečati”, piše u četvrtom uslovu.

Kao peti uslov navedeno je “Priznavanje registarskih tablica kosovskih građana, kao i putnih isprava koje su izdale odgovarajuće institucije Republike Kosovo”, šesti uslov je “uklanjanje barijera, duplih standarda i lošeg postupanja prema priapdnicima kosovske dijaspore koji prolaze kroz Srbiju”, a sedmi uslov je “Omogućavanje putnicima iz trećih zemalja da prođu u tranzitu preko Kosova u Srbiju”.

“U duhu procesa normalizacije odnosa između dve suverene države i u skladu s obavezama preuzetim u sporazumima potpisanim u Briselu, Srbija bi trebalo da okonča napore na ometanju i nanošenju štete poziciji Kosova u međunarodnoj areni”, piše u osmom Veseljijevom uslovu.

Među posljednja dva uslova nalaze se “Primjena sporazuma iz Brisela o revitalizaciji glavnog mosta na Ibru i glavnog puta u Sjevernoj Mitrovici, omogućavanjem slobodnog kretanja ljudi i roba u oba dijela grada” i “Primjena sporazuma o energetici iz Brisela”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender