09. 12. 2021.
Srbija briše Kosovo iz Ustava

Srbija briše Kosovo iz Ustava

Korekcija granica po Tačiju: Preševo, Bujanovac i Medveđa da pripadnu Kosovu

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, govoreći o konačnom sporazumu sa Beogradom, rekao je da je potrebno “kreativno rješenje”, koje bi garantovalo da će biti ispunjeni interesi obje strane, kao i SAD, NATO-a i EU.

Tači smatra da bi bilo logično da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe “teritoriji Republike Kosovo”, ali da se, kako je naveo, ne ugroze “kosovski državni resursi poput “Gazivoda”, Sjeverne Mitrovice, “Trepče” ili druge imovine.

– I naravno, na kraju ne može biti priznanja dviju država bez jasnog definisanja međudržavne granice između Kosova i Srbije – tvrdi Tači u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

On je dodao da će prištinski institucije u potpunosti poštovati svaki savjet SAD.

– Međutim, treba shvatiti da se država Kosovo suočila sa agresivnim akcijama Srbije, akcijama koje škode državi Kosovo, funkcionisanju države interno i eksterno – kaže Tači.

On je ocijenio da je, iz tog razloga, mjera koje su preduzele prištinske institucije bila “pravi korak u pravo vrijeme”, ali je rekao da treba razmišljati i o budućnosti, “a budućnost je poštovanje preovlađujućeg mišljenja da se ne povuku tarife, ali da se suspenduju, kao što su savjetovali SAD, EU, NATO, kosovski politički spektrum, civilno društvo”.

– Јa sam optimista da Kosovo neće preduzeti teret odgovornosti za blokiranje pregovaračkog procesa – rekao je Tači.

Upitan koje su crvene linije za Kosovo, on je rekao da ne može biti dijaloga “u kojem nema uvjerenja Srbije o priznanju i otvaranju puta za članstvo Kosova u UN”.

– Bez ove dvije stvari, ima smisla da nema dijaloga – rekao je Tači.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender