27. 11. 2021.
Milošević: Dužnost nam je da čuvamo sjećanje na žrtve

Milošević: Dužnost nam je da čuvamo sjećanje na žrtve

Milošević: Dužnost nam je da čuvamo sjećanje na žrtve

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Darko Milošević poručio je povodom obilježavanja 7. Februara, dana pokolja srpskog naroda u Drakuliću, Šargovcu, Motikama I rudniku Rakovac, da je dužnost ove generacije da čuva od zaborava nevine žrtve ustaškog terora.
-Za Šargovac, svaki 7. Februar je dan žalosti. 1942. godine, ustaše su u našoj školi ubile svu djecu srpske nacionalnosti i to pred učiteljicom i pred ostalom djecom. Pored strašne činjenice da su uopšte postojala stvorenja poput Gutića, Mišlova i fra Filipovića, možda je jedino strašnije što je u narednih 50 godina silom nametano ćutanje o ovom zločinu. Dakle ne samo da nisu prikupljani dokazi i izjave živih svjedoka, nego se o pokolju nije smjelo ni pričati.
Škola u Šargovcu je i moja škola koju sam pohađao tokom osnovnog školovanja, ali nikada na časovima nismo mogli čuti šta se desilo u našoj školi. Zato je na našoj generaciji još veća obaveza da sačuvamo od zaborava nevine žrtve. Zato se zalažemo za izgradnju spomen parka, ali i za jedinstveno djelovanje udruženja, institucija i naučnih krugova u prikupljanju i objedinjavavnju svih dokaza, izjava, dokumenata i materijala o ovom velikom stradanju – poručio je Milošević.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender