08. 12. 2021.
Rade Šerbedžija dobitnik nagrade “Mary Pickford”

Rade Šerbedžija dobitnik nagrade “Mary Pickford”

Rade Šerbedžija dobitnik nagrade “Mary Pickford”

Nagrada “Mary Pickford Award” za sveukupni doprinos u svjetskom filmu, koju u sklopu dodjele 23. Nagrade Satellite dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija u Los Angelesu (The International Press academy – IPA), ove je godine pripala glumcu, reditelju i muzičaru Radi Šerbedžiji.

“Rade je glumac koji ne poznaje ograničenja, a njegov talent ne poznaje granice. Stoga je zaista zaslužio nagradu Mary Pickford Award za poseban umjetnički doprinos industriji zabave”, rekla je tim povodom predsjednica IPA-e Mirjana Van Blerkom.

Rade Šerbedžija je u proteklih pola vijeka svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i holivudski hitovi poput “Eyes Wide Shut”, “Mission impossible 2”, “Snatch”, “Space Cowboys”, “The Promise”, “Downton Abbey”, “First Class”, “The Saint” i mnogi drugi.

Uskoro se vraća u Ameriku na četiri mjeseca gdje nastavlja sa snimanjem TV serije “Strange Angel” u produkciji Ridli Skota i CBS studija, da bi u maju počeo s probama za novu predstavu Pozorišta Ulysses, čiji je osnivač.

Nagrade Satellite dodjeljuju se od 1996. godine, a promovišu umjetničku izvrsnost u području filma, televizije i novih medija uz naglasak na nove, međunarodne ili nezavisne autore, alternativnu kulturu i multimediju. Svečana dodjela nagrade održaće se 22. februara u Hotelu Mondrian u Holivudu.

Nagradu Mary Pickford do sada su osvojili Rod Stidžer, Alan J. Pakula, Frensis Ford Kopola, Maksimilijan Šel, Karl Malden, Arnon Milčan, Robert Evans, Luis Goset Džunior, Keti Bejts, Džode Foster, Suzen Sarandon, Vanesa Vilijams, Džena Roolends, Mici Gejnor, Martin Landau, Majkl Jork, Terens Stemp, Majk Medavoj, Elen Burstejn, Luis Flečer, Edvard Džejms Olmos te Dabnej Kolemen.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender