16. 01. 2022.
BiH da se uključi u uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve

BiH da se uključi u uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve

BiH da se uključi u uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu apeluje da sve institucije u BiH uključene u proces uvođenja evropskog broja za hitne slučajeve 112, učine dodatne napore kako bi to pitanje, koje je od izuzetnog značaja za bezbjednost svih građana u BiH, bilo riješeno što prije i bio uspostavljen sistem hitnih poziva na broj 112.

Iz ovog ministarstva saopšteno je da, nažalost, broj 112 u BiH još nije u funkciji, ali da ministarstvo ulaže značajne napore na stvaranju zakonskih, organizacionih, tehničkih i drugih pretpostavki za uvođenje broja 112 na području BiH.

U saopštenju se podsjeća da se 11. februar u Evropi obilježava kao Evropski dan broja 112, da je on dostupan u svim zemljama članicama EU, ali i zemljama koje su na putu da postanu članice EU.

Evropski broj za hitne situacije 112 uveden je kako bi se omogućilo građanima u nevolji da pozovu hitne službe /policija, hitna pomoć i vatrogasci/, koristeći isti broj bilo gdje na području EU.

Obilježavanje ovog datuma počelo je 2009. godine sa ciljem podizanja svijesti građana o evropskom broju za hitne situacije 112.

Povodom dana broja 112, Evropska asocijacija za broj 112 /EENA/ ove godine provodi kampanju pod nazivom #HumansOf112 čiji je cilj da istakne rad svih koji rade u oblasti zaštite i spasavanja, od spasioca u prvom odgovoru do svih zaposlenika i volontera.

EENA ohrabruje sve koji rade u ovoj oblasti da podijele svoju fotografiju ili fotografiju sa svojim kolegama na društvenim medijima na dan broja 112 /11. februar/, sa porukom o tome šta za njih znači njihov posao.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender