09. 12. 2021.
Elon Musk otkrio cijenu karte za Mars

Elon Musk otkrio cijenu karte za Mars

Elon Musk otkrio cijenu karte za Mars

Glavni izvršni direktor kompanije SpaceX na Twitteru je objavio procjenu cijene povratne karte za Mars. Karta će, navodno, koštati manje od cijene raskošnog vjenčanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Siguran sam da će preseljenje na Mars jednog dana koštati manje od 500 hiljada dolara, a možda čak i ispod 100 hiljada dolara… To je dovoljno niska cijena da većina ljudi u razvijenim ekonomijama može prodati svoj dom na Zemlji i preseliti se na Mars ako to žele”, napisao je Musk u vezi razvoja svemirskog programa i testiranja pogonskog raketnog motora Raptor.

Pojeftinjenje misija

Ako je Musk u pravu, to bi značilo da će troškovi misija na Mars višestruko pojeftiniti. Na primjer, NASA Curiosity rover koštao je preko 2,5 milijarde dolara.

Pojeftinjenje misija je bitno i jer će početni život na Marsu u potpunosti zavisiti od pošiljki sa Zemlje, istaknuto je u analizi Muskove najave portal Futurism.

Komentari na Twitteru bili su različiti, neki s podsmijehom, neki puni sumnje, a neki oduševljenja.

“Samo planiram da držim javnost informiranom o napretku i zastojima. Dogodiće se neki nepredviđeni raspadi rakete (RUD-ovi, Rapid Unscheduled Disassemblies) usput, ali uzbuđenje je garantovano!”, poručio je Musk.

(bankar.me)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender