08. 12. 2021.
U planu postavljanje spomenika u čast oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu

U planu postavljanje spomenika u čast oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu

Parkinzi pune gradske kase

Naplata javnih parkinga u Republici Srpskoj donosi iz godine u godinu sve više novca u gradske budžete. Tako je banjalučka kasa od naplate parkinga u prošloj godini bila punija za skoro 250.000 KM u odnosu na prihod iz 2017. godine.

U Gradskoj upravi Banjaluka kažu da je ukupno ostvareni prihod od parkiranja u prošloj godini iznosio 4.371.586,02 KM sa PDV-om, te je u odnosu na 2017. godinu veći za 244.867,35 KM.

Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Banjaluka, kaže da je na povećanje prihoda uticao niz regulativnih mjera, poput uvođenja nulte zone parkiranja.

“Određen broj parkirališta je prebačen iz prve u nultu zonu, te je tako direktno povećan broj vozila koja koriste parkirališta. Pojačana je i kontrola nepropisnog parkiranja na trotoarima i zelenim površinama u zoni parkirališta u kojima je uvedena naplata parkiranja, te je pojačan rad kontrole naplate”, kaže Davidović za “Nezavisne”.

U Službi za upravljanje javnim parkiralištima Direkcije za izgradnju i razvoj grada Bijeljine kažu da su prihodi u 2016. godini iznosili 650.643 KM, u 2017. 663.078 KM, dok se za prošlu godinu očekuje rast prohoda od tri do pet odsto u odnosu na 2017. godinu, a koji će biti tačno utvrđen izradom završnog računa.

“Rast prihoda u prošloj godini u odnosu na 2017. rezultat je poboljšane kontrole parkiranja, te nabavke novih PDA uređaja i mobilnih štampača, a takođe i novog načina naplate doplatnih karata preko Euro parkinga iz Londona za vozila sa stranim registarskim oznakama, dok se domaći korisnici koji imaju više neizmirenih doplatnih karata šalju na sud, što je doprinijelo povećanju prihoda u prošloj godini”, rekli su u ovoj direkciji.

Oni kažu da se naplata parkiranja sprovodi na 855 uređenih i propisno obilježenih parking mjesta, te da se korisnici u sve većoj mjeri odlučuju da plate parkiranje putem SMS poruke. Dodaju da se prihodi od parkiranja namjenski troše u skladu s Odlukom o parkiranju u Bijeljini.

Aleksandar Jeftić, šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Prijedor, kaže da je ukupan prihod parking servisa u gradu na Sani u prošloj godini manji za oko 1,2 odsto u odnosu na 2017. godinu, a nešto veći u odnosu na 2016.

“Ovo smanjenje prihoda ne predstavlja trend, a uzimajući u obzir ostale parametre i strukturu prihoda, može se reći da je rezultat rada zadovoljavajući i da su prihodi u skladu s višegodišnjim prosjekom”, kaže Jeftić.

Jeftić je pojasnio da je u prošloj godini u odnosu na 2017. na automatima prodato oko 4.100 parking karata, što je više za jedan odsto.

“Prihod od mjesečnih i godišnjih parking karata te od rezervacije parking mjesta povećan je za 24 odsto, dok je broj blokiranih vozila smanjen za 38 odsto, a prihod po tom osnovu je manji za 39 odsto”, ističe Jeftić.

On ističe činjenicu da je došlo do povećanja svih regularnih prihoda, prihoda od mjesečnih godišnjih karata i rezervacije parking mjesta, te blagog povećanja prihoda od prodaje parking karata na parking automatima, što ide u prilog tvrdnji o promjeni svijesti vozača da regularno koriste parkiralište, umjesto da budu kažnjeni.

Goran D., mještanin banjalučkog naselja Lazarevo, smatra da Banjaluci nedostaju parking mjesta, te da bi zarađeni novac mogao biti uložen u nova parking mjesta.

Cijene parkiranja

Banjaluka

Parkiranje u nultoj zoni za jedan sat iznosi jednu KM, a za dva sata dvije KM. Ista cijena parkiranja je i u prvoj zoni, s tim što postoji mogućnost parkiranja za čitav dan, koje košta pet KM. U zoni dva cijena parkiranja za sat vremena iznosi 0,50 KM, za dva sata jednu KM i za čitav dan tri KM.

Bijeljina

Parkiranje u crvenoj zoni iznosi jednu KM za sat, a u plavoj 0,50 KM. U plavoj zoni postoji opcija kupovine dnevne karte, čija je cijena dvije KM. Postoji mogućnost kupovine mjesečne karte, čija cijena za obje zone iznosi 60 KM, a samo za plavu zonu 40 KM. Rezervisano parking mjesto za mjesec dana košta 200 KM, a stanari u okolini parkirališta imaju pravo na karte po cijeni 10 KM mjesečno.

Prijedor

Parkiranje u prvoj zoni 0,50 KM za jedan sat ili tri KM za čitav dan, a u drugoj zoni 0,50 KM za dva sata ili dvije KM za čitav dan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender