28. 11. 2021.
Mladić: Lažni sud me osudio jer sam branio svoj narod od NATO

Mladić: Lažni sud me osudio jer sam branio svoj narod od NATO

Statusna konferencija generalu Mladiću povodom žalbi odbrane i tužilaštva

Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale u Hagu danas će biti održana statusna konferencija povodom žalbi odbrane i tužilaštva u slučaju nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

Branilac generala Mladića advokat Branko Lukić rekao je Srni da statusna konferencija uvijek ima istu agendu – da se provjeri da li ima nekih nezavršenih poslova kako na strani tužilaštva, tako i na strani odbrane i da li je vijeće donijelo neke odluke.

– Naredna tačka je stanje u pritvorskoj jedinici i zdravlje klijenta, pa će to biti tema i današnje rasprave – rekao je Lukić.

On je najavio da će odbrana podnijeti podnesak u vezi sa zdravljem generala Mladića u kojem će iznijeti primjedbe na pretrage i liječenje, koje se sprovodi pod kontrolom pritvorske jedinice.

Podnesak će biti podnesen nakon statusne konferencije, budući da je vještak odbrane, svjetski priznati stručnjak za nuklearnu medicinu, dobio dodatno vrijeme da pripremi izvještaj.

Izlaganje žalbi i odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu, prema Lukićevim riječima, očekuje se u oktobru ove godine, do kada bi vijeće moglo da prouči predmet, pošto ima novih sudija kojima je potrebno vrijeme da se upoznaju sa njim.

– Nama je rečeno da će izlaganje žalbe biti verovatno na jesen. Očekujem da ćemo negde oktobra meseca da izlažemo žalbu i mi i tužilaštvo, a da će 2020. godine biti izrečena drugostepena presuda – rekao je Lukić.

Prvostepena presuda generalu Mladiću izrečena je pred Haškim tribunalom 22. novembra 2017. godine, kada je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender