08. 12. 2021.
Česma nema niti jednu apoteku

Česma nema niti jednu apoteku

Česma nema niti jednu apoteku

Naselje Česma, već tradicionalno nosi epitet gradsko nedonošče, a to se potvrđuje iz dana u dan. Česma nema niti jednu apoteku, a osim toga ima i ambulantu koja radi po principu onih seoskih– ponedjeljkom, srijedom i petkom. U razgovoru sa stanovnicima ovog naselja saznajemo da apoteke nema jer su svi koji su pokušali da je otvore ubrzo i zatvorili “biznis”.

Zašto je to tako pitali smo neke od stanovnika Česme i dobili odgovor da je malo žitelja ovog naselja registrovano u ovoj ambulanti jer ne postoji usluga analize krvne slike. Zbog toga su registrovani po drugim ambulantama i najčešće lijekove kupuju u tim naseljima.

Međutim ovo stvara probleme starijoj populaciji koja nema mogućnost da prošeta ili se odveze u neko od udaljenijih naselja i kupi sebi neophodne lijekove, a često su osuđeni sami na sebe, jer su njihovi najrođeniji daleko od njih.

Tako mještani Česme osim što im kanalizacija teče pod prozorima, moraju da se liječe van svog naselja a lijekove kupuju isto tako negdje “tamo daleko”. Za obradovati je vijest da će stanovnici više visinske zone Česme uskoro doći na red da dobiju gradsku vodu, pa je i za nadati se da će u deceniji ispred nas dobiti i školu koja je sada predviđena samo za učenike do šestog razreda.

Nadamo se da će slijediti i kanalizacija, ambulanta, apoteka, možda poneki dragstor i svi oni sadržaji koji bi trebali biti normalni u najavljenoj evropskoj prestonici kulture i jednom srednjoevropskom gradu, udaljenom od Beča, Ljubljane, Zagreba ili Beograda samo nekoliko časova vožnje.

(banjaluka.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender