08. 12. 2021.
Dačić: Preko koga su htjeli, tako su i prošli

Dačić: Preko koga su htjeli, tako su i prošli

Dačić: Još šest zemalja da povuče priznanje pa da idem u penziju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će broj zemalja članica Ujedinjenih nacija koje su priznale nezavisnost Kosova pasti ispod polovine, za šta je potrebno da još šest država povuče priznanje.

On je podsjetio da je u posljednjih pet godina 13 zemalja to već učinilo.

“Građani Srbije, broj članica UN koje priznaju nezavisnost Kosova uskoro će pasti ispod polovine”, poručio je Dačić i dodao da mu je cilj da još šest zemalja povuče priznanje da bi se to dogodilo.

Kako je objasnio, od 193 članica UN, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, neke jesu ali ne glasaju, a da bi Srbija imala većinu treba joj 97 glasova.

“Da bismo bili sigurni 100 odsto, treba nam još šest zemalja. Ja hoću još ovih šest zemalja da završim, pa da idem u penziju.”, rekao je Dačić.

Govoreći o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u dijalogu, Dačić je rekao da je Amerika na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom zainteresovana za rješavanje pitanja Kosova i Metohije.

“Tramp je zainteresovan da se reši pitanje KiM. Trampu treba spoljnopolitički uspeh a to bi bilo trajno rešenje za Kosovo koje ne može da se postigne bez rešenja sa Srbijom”, rekao je Dačić sinoć za “Hepi TV”.

On je dodao da je Tramp shvatio da toga nema bez dogovora sa Srbijom, kao i da su to shvatili i Albanci, ali i neke evropske zemlje.

“Sad je pogodan trenutak, Americi se žuri zbog izbora. Mogerinijevoj se žuri. S druge strane, oni koji ne žele rešenje, njima se ne žuri”, rekao je Dačić, aludirajući na stav vlasti privremenih institucija u Prištini.

On je dodao da je potrebno da se sklope određene kockice na međunarodnom planu koje su u ovom trenutku, kako je ocijenio, pozitivne za Srbiju.

“Ako se vrati (bivši demokratski potpredsjednik SAD Džozef) Bajden ne znam kako će se odraziti za Srbiju iskreno, jer u Prištini postoji njegov bulevar. Nećemo se radovati toj administraciji zato navijam za Trampa, jer je pobijedio (Hilari) Klinton, ako ništa drugo”, naveo je Dačić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender