27. 11. 2021.
Izetbegović: Preglasan sam na sjednici Predsjedništva

Izetbegović: Preglasan sam na sjednici Predsjedništva

Izetbegović o inicijativi za promjenu naziva Srpske: Samo sam upalio svjetlo

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervju za Glas Amerike komentarisao je odnose te stranke sa Bh. blokom, HDZ-om i SNSD-om, političku situaciju u zemlji, ali i moguće scenarije u BiH i regionu ako Srbija prizna nezavisnost Kosova.

“Samo sam upalio svjetlo…”

Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, kaže da je on samo “upalio svjetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala”.

Bivši član Predsjedništva BiH je dao svoje mišljenje i o mogućem ishodu na relaciji Beograd – Priština, ali i odnosu BiH i Kosova.

“Jedina veza između Kosova i BiH je što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima. Na to ne možemo šutiti i treba podsjetiti na tu stvar kada se krenu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vozove na Kosovu i pokušali da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i šta je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda”, mišljenja je Izetbegović.

On smatra da će se, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari okrenuti prema BiH.

“Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti koji će imati na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bura, galama i apetiti prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke. Isprobavat će se reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se odlučivati za nove korake ili će se stati. Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smjeru. Pokušati završiti Karadžićev projekat koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi”, zaključio je Izetbegović.

Na pitanje zašto SDA nema podršku građanske snage Bh. bloka i kako su HDZ i SNSD prirodni partneri njegove stranke, Izetbegović je kazao da je SDA, HDZ-u i SNSD-u narod dao povjerenje i veliki broj glasova.

“Bez HDZ-a ne možete ništa u ovoj državi promijeniti. Možete se praviti da ne vidite tu činjenicu. SNSD je dobio pozicije voljom naroda, bez njih skoro da ne možete nista. SDA je pobjednička stranka. To troje ignorisati, kazati da nećete sa te tri stranke je pravit se da ne vidite stvarnost. Politika je umijeće mogućeg. 90 posto načelnika u državi je iz te tri stranke, 70-80 posto poslaničkih ruku je iz tih stranaka…”, rekao je Izetbegović.

Lider SDA ističe da je potrebno preuzeti odgovornost i da je očekivao saradnju s Bh. blokom.

“U ovoj zemlji SDA i manje stranke koje su proizašle iz SDA i Bh. blok 99 posto žele isto. Isto radimo, imamo iste principe i iste namjere u odnosu na narode u BiH i na razvoj demokratije. Čudila me od prvog momenta ta njihova reakcija. I nakon izbora su nastavili na diskvalifikacijama, neistinama, na ostrašćenim napadima na SDA. To je jedna politička autoimuna bolest”, rekao je Izetbegović.

Ko je kočničar, a ko motor?

On smatra da jedna strana patriotskog bloka počinje da izjeda drugu stranu.

“Prvo se pokušalo izbaciti SDA, a zatim je uslijedilo isključivanje sebe iz borbe za BiH. SDA će okupiti stranke koje su proizašle iz nje, imamo iste ciljeve. Neka rivalstva su nas razdvojila, ali nastavit ćemo s njima”, poručio je Izetbegović.

“Sve treba posmatrati u istorijskom okviru. Ovu zemlju su htjeli da podijele i pokidaju. Mi smo bili politička snaga da se to ne desi. Mi smo pristali da se dovede nadvlast u BiH, predali smo svoju vlast, predali je Visokom predstavniku koji će jednog dana da skine s aerodroma ime Alije Izetbegovića i nas ponižava, sve da bi zemlja išla naprijed. Mi smo uporno radili da se usvoje neke reforme, da se ide pravim smjerom uz ogromne otpore, nažalost i stranaka koje čine Bh. blok. Sjetite se Zakona o radu, PIO-u, akcizama. Na tome se raspao klub SDA. Nista nije poskupilo, a imamo milijardu KM i možemo početi graditi autoput”, kazao je Izetbegović.

On je rekao da je u BiH veća prosječna plata nego u Srbiji i da stanje nije toliko loše kako se predstavlja.

“Nije to dobro, ali nije ni loše kako se pravi percepcija. Pogledajte ko je kočničar, a ko je motor svega. Optužiti nas da nismo dovoljno uradili, da smo mogli više… Pa neka izvole, neka uđu s nama, zašto kukavički bježe od odgovornosti? Zašto gase jedan motor koji treba da vuče zemlju naprijed? Mi ćemo ostati, boriti se za zemlju kako znamo i umijemo”, poručio je prvi čovjek SDA.

Izetbegović je najavio masovnu izgradnju infrastrukture, desetine hiljada novih radnih mjesta i ubrzane reformske procese u mandatu koji slijedi.

(glas Amerike)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender