08. 12. 2021.
Ubrzati registraciju preduzeća

Ubrzati registraciju preduzeća

Ubrzati registraciju preduzeća

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas da se usvajanjem novih i izmjenama nekih postojećih zakonskih rješenja nastoji ubrzati proces registracije privrednih subjekata.

“To se radi kako bi se olakšalo i otvaranje novih firmi i istovremeno stvorile mogućnosti zapošljavanja. Potrebno je, takođe, poboljšati konkurentnost privrede, te omogućiti jednostavniji i brži proces poslovanja”, rekao je Petričević novinarima tokom sastanka sa delegacijom Saveza sindikata Srpske.

On je naveo da je ovaj sastanak organizovan radi boljeg upoznavanja i predstavljanja aktivnosti novoformiranog ministarstva, kao i da bi se čuli stavovi sindikata o načinima rješavanja problema.

Petričević je rekao da će se tokom ove godine nastojati da Ministarstvo dobije još neke prinadležnosti, kao što su dijelovi vezani za industriju, energetiku i rudarstvo, te da će imati i resor koji će se baviti pitanjima razvoja privrede.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je da Savez kroz razgovore sa ministrima pojedinačno, kao i sa kompletnom Vlade Srpske, razmatra ključni problem – odlazak radne snage.

“To je najvažniji zadatak koji Vlada Srpske ima pred sobom i mora naći odgovore na pitanja kako zadržati radnu snagu. To neće uspjeti raznim pričama i projektima kako ćemo povezati realni sektor i obrazovni sistem, već samo uređivanjem odnosa između rada i kapitala”, ocijenila je Mišićeva.

Prema njenim riječima, to znači da je potrebno stvoriti bolje uslove za rad i povećati plate.

Mišićeva je istakla da poslovna zajednica mora razumjeti da se ne smiju eksploatisati radnici, da se produktivnost “ne može vezati za leđa slabo plaćenih radnika”, kao i da je već potrošena “priča o jeftinoj radnoj snazi”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender