27. 11. 2021.
Zašto je prazna banjalučka Aleja velikana?

Zašto je prazna banjalučka Aleja velikana?

Aleja velikana čeka pravilnik

Na gradskom groblju u Vrbanji već više od četiri godine postoji Aleja velikana i zaslužnih građana ali ukopi na toj lokaciji i dalje nisu mogući.

Razlog tome je što za sve ovo vrijeme otkako je izgrađen i opremljen taj prostor još nije donesen pravilnik o uslovima koji se moraju ispuniti da bi neko tu bio sahranjen. To su potvrdili u Javnom komunalnom preduzeću “Gradsko groblje” Banjaluka.

– Postoji inicijativa za donošenje ovog akta, a Grad Banjaluka će vjerovatno u skorije vrijeme izaći s prijedlogom Pravilnika, koji će biti usvojen poslije provedene zakonske procedure – rekli su u ovom preduzeću.

Napomenuli su da je za očekivati da će Banjaluka, nakon urađenih analiza, dobiti pravilnik po uzoru na gradove u kojima postoje aleje velikana.

U Odjeljenju za komunalne poslove, koje bi trebalo da se pozabavi izradom ovog dokumenta, rekli su da u toku ove godine planiraju da se posvete tom pitanju. Nisu precizirali zašto se toliko čeka da se taj pravilnik oformi ili šta je do sada urađeno.

U Banjaluci je proteklih godina nekoliko puta pokretan ovaj problem ali za sada bez konkretnih rješenja, prethodne ali i aktuelne administracije. Prvi put se to dogodilo  2016. godine, nakon smrti Jadranke Stojaković, autora brojnih pjesama od kojih su neke uvrštene među 10 najboljih evropskih etno pjesama svih vremena.

Veliki broj građana je tada smatrao da je ona tokom svog života ostavila neizbrisiv trag na Banjaluku, RS te cijeli prostor bivše Jugoslavije i da je zaslužila da bude sahranjena u Aleji velikana. To se nije dogodilo, upravo zbog ove administrativne prepreke, i ona je sahranjena na groblju Vrbanja, pored Aleje.

Slična situacija je bila i lani, nakon smrti legendarnog boksera Marijana Beneša, jednog od najboljih boksera svih vremena u bivšoj Jugolaviji. I tada je bilo prijedloga pojedinaca da bi ovaj sportista možda mogao biti ukopan u Aleji velikana.

Groblje u Vrbanji je Grad predao na upravljanje preduzeću “Gradsko groblje” krajem decembra 2014. Taj prostor je uključivao i Aleju velikana i zaslužnih građana sa više od 200 uređenih grobnih mjesta.

Riječ je  o jednom od najznačajnijih komunalnih projekata na području grada, čija je realizacija započela 2008. godine. Cijeli projekat je planiran u tri faze, a za sada je okončana prva faza izgradnje, u koju je investirano 17,1 milion KM kreditnih sredstava.

U prvoj fazi na toj lokaciji je uređeno oko 4.200 grobnih mjesta i sva prateća infrastruktura, kao što je upravna zgrada, salon opreme, te cvjećara. Ukupni kapacitet groblja u Vrbanji, kada se projekat u potpunosti završi, trebao biti oko 24.800 grobnih mjesta.

Beograd

U Alejama velikana obično počivaju umjetnici, naučnici i druge osobe koje su nacionalno, kulturno, politički ili na neki način vezane za grad ili državu.

Tako su, naprimjer, u Aleji velikana u Beogradu sahranjeni književnici Petar Kočić, Ivo Andrić i Miloš Crnjanski, naučnik Jovana Cvijić, te glumci Dragan Nikolić i Velimir Bata Živojinović i drugi.

(Srpskainfo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender