04. 12. 2021.
Lica s invaliditetom uskoro neće morati plaćati putarine u RS

Lica s invaliditetom uskoro neće morati plaćati putarine u RS

Putarine donijele 11 miliona maraka

Od naplate putarine na autoputevima Banjaluka – Gradiška i “9. januar” lani se slilo 11 miliona maraka, što je u odnosu na godinu ranije više za oko tri miliona KM.

U preduzeću “Autoputevi RS” ističu da je značajnom povećanju naplate putarine doprinio zatvoreni sistem naplate na autoputu od Banjaluke do Doboja koji je u funkciji od kraja novembra prošle godine.

– Na autoputu “9. januar” vozači vožnju plaćaju po pređenom kilometru i takav način naplate već u prvom mjesecu rada zatvorenog sistema povećao je prihod od putarine za skoro 50 odsto – rekli su u “Autoputevima RS”.

Prema statističkim podacima ovog javnog preduzeća o broju vozila, ostvareni prihodi od putarine su lani bili nešto veći na autoputu “9. januar” u odnosu na trasu od Banjaluke do Gradiške.

– Na naplatnoj stanici Jakupovci, koja se nalazi na autoputu Banjaluka – Gradiška, lani je ostvareno 5,4 miliona KM prihoda od putarine, dok je na naplatnim stanicama duž autoputa “9. januar” po istom osnovu prikupljeno 5,6 miliona KM – rekli su u “Autoputevima RS”.

Pojasnili su da vozači na autoputu Banjaluka – Gradiška putarinu trenutno plaćaju samo na jednom mjestu – u Jakupovcima, te da bi zatvoreni sistem naplate na ovoj trasi trebalo da profunkcioniše tokom ljeta.

– Naplata putarine po kilometru pređenog puta na pomenutoj trasi očekuje se sredinom ove godine, po okončanju izgradnje naplatnih stanica u Čatrnji, Novoj Topoli i Aleksandrovcu – naveli su u “Autoputevima RS”.

Ekonomisti smatraju da je gradnja autoputeva veoma značajna za razvoj svake zemlje jer skraćuje vrijeme transporta robe i ljudi.

– Trend rasta prihoda od putarine u iznosu od tri miliona KM koji se pojavio unazad godinu je dobar znak, ali, nažalost, ukupan iznos sredstava je nedovoljan za otplaćivanje kredita i održavanje – rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Mreža autoputeva u Srpskoj dugačka je 104 kilometra. Autoput Banjaluka – Gradiška u dužini od 32 kilometra u potpunosti je otvoren za saobraćaj u novembru 2011. godine. Zahvaljujući savremenoj putnoj infrastrukturi putovanje između ova dva grada, koje je ranije trajalo oko sat, duplo je skraćeno. Vrijednost projekta iznosila je 320 miliona KM.

Izgradnja autoputa od Banjaluke do Doboja u dužini od 72 kilometra koštala je 402 miliona KM. Dionica od Prnjavora do Doboja u saobraćaj je puštena 2016, dok je dionica od Laktaša do Drugovića vozačima na raspolaganju od oktobra 2017. godine, a posljednja trasa od Drugovića do Prnjavora u funkciji je od oktobra prošle godine. Otvaranjem te dionice kompletiran je autoput od Banjaluke do Doboja.

Bezbjednost

Banjalučanka Vanja Nežić, koja zbog posla svakodnevno putuje u Gradišku, kaže da se vozi isključivo autoputem jer, osim što brže stigne, smatra da je bezbjednost na mnogo višem nivou nego na lokalnim putevima.

– Vožnja autoputem nije jeftina, ali je bezbjedna, što je dovoljan razlog da koristim autoput. Zadovoljna sam kako se održava, a nema ni gužve, što je velika prednost kada žurite na posao – kazala je Nežićeva.

Autoputevi u Srpskoj u brojevima

Autoput “9. januar

5,6 miliona KM – prikupljeno lani od putarine

72 kilometra – dužina autoputa

402 miliona evra – ukupna vrijednost projekta

Autoput Banjaluka – Gradiška

5,4 miliona KM – prikupljeno lani od putarine

32 kilometra – dužina autoputa

320 miliona KM – vrijednost projekta izgradnje

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender