28. 11. 2021.
SAD zatvaraju bazu Bondstil ako Priština ne ukine takse?

SAD zatvaraju bazu Bondstil ako Priština ne ukine takse?

SAD zatvaraju bazu Bondstil ako Priština ne ukine takse?

Predstavnici Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD, Džon Erat i Bred Berkli upozorili su kosovske vlasti da će dalje inistiranje na taksama imati posljedice.

To uključuje i “moguće zatvaranje baze Bondstil” kod Uroševca, piše prištinska “GazetaBlic”.

“Ukoliko takse ne budu ukinute, uslijediće ozbiljne posljedice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbjednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil”, rekao je za prištinski dnevnik “GazetaBlic” neimenovani diplomata.

Isti izvor je rekao i da u Vašingtonu “postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se otključao zamrznuti konflikt”, navodi prištinski dnevnik, prenosi “RTS”.

Erat i Berkli, koji su se u prethodna dva dana sastali sa svim značajnijim političarima na Kosovu, takođe su prenijeli da “predstavljaju glas (američkog predsjednika Donalda) Trampa”.

Dvojica američkih zvaničnika, istovremeno, smatraju da dogovor Beograda i Prištine treba da bude postignut do kraja godine, kao i da bi neuspjeh na ovom planu za obje strane značio “stagnaciju na spoljnopolitičkom i unutrašnjem” planu.

Upozorenje američkih zvaničnika uslijedilo je poslije serije konfuznih poruka kosovskih zvaničnika o sudbini taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender