27. 11. 2021.
Kvadrat skuplji od života zidara

Kvadrat skuplji od života zidara

Kvadrat skuplji od života zidara

Teške povrede na radu, od kojih neke imaju i kobne posljedice za radnike, sve su češće u Republici Srpskoj, zbog čega iz sindikata upozoravaju da je neophodno podići bezbjednost na radnim mjestima kako životi građevinara ili šumskih radnika ne bi bili jeftiniji od kvadrata i trupaca.

Već godinama najrizičnije djelatnosti u kojima radnici najčešće stradaju su građevinarstvo, elektroprivreda i šumarstvo. To potvrđuje i posljednji slučaj koji je prije dva dana uznemirio javnost u Banjaluci i cijeloj Republici, kada je radnik “Famus gradnje” Nijaz Mujadžić (61) iz Doboja pao sa drugog sprata objekta u izgradnji i poginuo.

Prema podacima koje je Inspektorat Republike Srpske dostavio “Glasu Srpske”, u prva dva mjeseca ove godine dogodilo se 13 težih povreda na radu, što je za četiri više u odnosu na isti period lani.

– Od 13 težih povreda na radu, tri su se dogodile u šumarstvu i drvnoj industriji, a deset u ostalim djelatnostima – naveli su u Inspektoratu RS i dodali da poginulih na radu tokom januara i februara ove, kao ni prošle godine, nije bilo.

Naglasili su da je tokom 2018. godine na radnom mjestu poginulo 13 radnika, od čega dva u elektroprivredi, šest u građevinarstvu, jedan u hemijskoj industriji, dva u šumarstvu i drvnoj industriji, te dva u ostalim djelatnostima. Jedno lice je, kažu u Inspektoratu RS, poginulo prilikom izgradnje privatnog stambenog objekta.

– U prošloj godini dogodilo se i 79 težih povreda na radu, od čega u šumarstvu i drvnoj industriji 18, u građevinarstvu 15, hemijskoj industriji dvije, tekstilnoj industriji jedna, u rudarstvu dvije, a u ostalim djelatnostima 41 radnik zadobio je teže povrede – rekli su u Inspektoratu RS.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić kaže da je statistika na gradilištima crna.

– Poražavajuća je činjenica da je lani na radnom mjestu život izgubilo 13 radnika, od čega polovina u građevinarstvu. Nema bolje prevencije nego ispoštovati Zakon o zaštiti na radu, a to znači obezbijediti objekte, radnicima dati odgovarajuću zaštitnu opremu i dozvoliti im, a posebno građevincima koji rade na visini, po kiši i suncu, da odmorni dolaze na posao, a ne da rade po deset pa i 12 sati – istakla je Vrabičićeva za “Glas Srpske”. Naglašava da i poslodavci i radnici moraju poštovati zakon kako bi bile izbjegnute tragedije na radnom mjestu.

– Građevinska sezona još nije zvanično ni počela, a već imamo crni bilans. Nažalost, život radnika pojedinim poslodavcima veoma malo znači – rekla je Vrabičićeva.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović najveću zamjerku ima na to što se ne pridaje dovoljno pažnje edukaciji radnika.

– Neophodna je kvalitetna obuka radnika koji se angažuju na poslovima u šumarstvu, a druga zamjerka je loš kvalitet zaštitne opreme. Nažalost, oprema se nabavlja na tenderima i obično je to najjeftinija, a ne najkvalitetnija – rekao je Pavlović i dodao da je potrebno povesti računa o radnom vremenu, koje je daleko od osmočasovnog.

Kontrole

U Inspektoratu RS navode da je republička inspekcija rada u 2018. godini u svim oblastima nadzora izvršila 5.627 kontrola, od čega su u njih 1.812 ili 32 odsto utvrđene nepravilnosti.

– S ciljem otklanjanja propusta subjektima su izrečene 1.492 upravne mjere, izdat je 541 prekršajni nalog u vrijednosti od 1,05 miliona KM, a podnesene su 54 prekršajne prijave. Od ukupnog broja kontrola, u oblasti zaštite na radu izvršeno je 2.377 ili 42 odsto kontrola. Nepravilnosti su se odnosile na propuste u organizaciji i sprovođenju mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera i osposobljenost radnika za bezbjedan rad – naveli su u Inspektoratu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender