02. 12. 2021.
Mađari dolaze na granicu BiH

Mađari dolaze na granicu BiH

Mađari dolaze na granicu BiH

Ministarstvo bezbjednosti BiH planira da na granicu BiH prema Srbiji i Crnoj Gori dovede mađarske graničare kako bi ojačalo kontrolu i spriječilo najavljenu najezdu migranata.

Ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić potvrdio je za “Glas Srpske” da je od mađarskih zvaničnika dobio ponudu da pošalju stotinu graničara kako bi svojim iskustvom pomogli u kontroli granice na migrantskoj ruti. On kaže da bi na sastanku sa ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Pošom trebalo da dobije preciznije informacije o eventualnom angažovanju mađarskih graničara.

– Eventualni angažman bi trebalo da bude preciziran bilateralnim sporazumom između Mađarske i BiH. Ministarstvo bezbjednosti će pripremiti taj sporazum i uputiti ga Predsjedništvu BiH na odlučivanje. Ukoliko Predsjedništvo BiH to odbori, možemo očekivati Mađare na granici – objašnjava Mektić.

On ističe da mađarski graničari neće imati ovlašćenja Granične policije BiH, niti oružje, već će praktično vršiti monitoring kontrole državne granice, dodajući da bi i takav njihov angažman sigurno doprinio boljoj kontroli granice i spriječio migrante u ilegalnom prelasku.

Ministar bezbjednosti BiH ističe i dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS koje pruža nesebičnu podršku u kontroli granice.

– Evropska unija je obezbijedila sredstva za plaćanje smještaja i hrane za pripadnike MUP-a RS, dok teret plaćanja dnevnica pada na MUP. Iz MUP-a su mi rekli da mogu u ispomoć da pošalju 200 policajaca, ali da ne dolazi u obzir da na granicu dolaze pripadnici neke druge policijske agencije i ja to poštujem – kaže Mektić.

On kaže da ne bi imao ništa protiv da BiH svoju granicu zaštiti po uzoru na Mađarsku, odnosno da postavi žicu i tako onemogući ilegalni prelazak granice.

– Ja lično bih sutra pristao na to, ali ne mogu ništa da uradim na svoju ruku, jer o tome ne odlučuje ministar bezbjednosti – kaže Mektić.

Iako to Mektić nije želio da potvrdi, “Glas Srpske” saznaje da je Mađarska spremna da BiH donira žicu i stubove pa čak i da plati postavljanje te opreme na granici samo da bude spriječena nova najezda migranata.

Odgovarajući na pitanja o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli koji priprema njegovo ministarstvo, Mektić kaže da se na tome još radi, kao i da se izmjene zakona odnose na neke druge stvari, a ne na problem sa migrantima.

– U skladu sa zaključkom Savjeta ministara, mi radimo na pripremi i utvrđivanju navedenog nacrta zakona kako bi on u normativnom, finansijskom te implementacionom smislu bio potpuno jasan – kaže Mektić.

Bivši ministar unutrašnjih poslova RS i predsjednik Foruma za bezbjednost grada Banjaluka Radislav Jovičić kaže da nema ništa protiv pojačane kontrole granice, ali pod uslovom da se ni na koji način ne zadire u nadležnosti RS.

– Mađarska je imala iskustva sa ilegalnim migrantima i sigurno da bi njihova iskustva mogla da budu od pomoći kada se radi o kontroli granice, ali kao i u svemu ostalom kod nas, politika ima zadnju riječ, pa će i o tom eventualnom angažovanju mađarskih graničara odlučivati politika – kaže Jovičić.

Oružane snage

Dragan Mektić kaže da pripadnici Oružanih snaga BiH ne mogu da kontrolišu granicu, jer bi to bilo protivzakonito.

– Predsjedništvo BiH je dalo saglasnost da se krene u proceduru koja bi omogućila uključivanje pripadnika OS­ BiH u kontrolu granice, ali ministarka odbrane Marina Pendeš je kategorična u stavu da to nije moguće ni po zakonu, ni po Ustavu, odnosno da je moguće samo ako se proglasi vanredno stanje – kaže Mektić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender