05. 12. 2021.
SIPA uhapsila 30 osoba, pretresi u 10 gradova

SIPA uhapsila 30 osoba, pretresi u 10 gradova

SIPA uhapsila 30 osoba, pretresi u 10 gradova

U sklopu akcije “Zlatni karat”, policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 30 lica i oduzeli oko 40 kilograma zlata i srebra, a u toku su pretresi u 10 gradova, potvrđeno je “Nezavisnim” iz SIPA.
Akcija je započeta juče, a i danas se nastavljaju pretresi lica, te stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičeni na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.
“U dosadašnjem toku akcije, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret”, rečeno je iz SIPA.
Osumnjičeni se terete da su u saradnji sa drugim licima krijumčarili i nedozvoljeno rasturali neocarinjenu robu, tačnije predmete od zlata i srebra.Kako dodaju iz SIPA, uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.”
Operativna akcija ‘Zlatni karat, koja se realizuje po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA”, navode iz SIPA.
Istraga se odnosi na organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova.
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender