04. 12. 2021.
Oštra reagovanja iz Srpske: Presuda nije utemeljena na pravu

Oštra reagovanja iz Srpske: Presuda nije utemeljena na pravu

Oštra reagovanja iz Srpske: Presuda nije utemeljena na pravu

Presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću motivisana je politički i nije utemeljena na pravu, prva su reagovanja većeg broja predstavnika boračkih i nevladinih organizacija, ali i građana Republike Srpske.

Kćerka prvog predsjednika Republike Srpske, Sonja Karadžić Јovičević, za našu televiziju ističe da je ova presuda rezultat velikog političkog pritiska na sud. U svemu je, ipak, vidjela i veoma važne pozitivne elemente.

Napore koje je odbrana uložila u dokazivanje nevinosti njenog oca, sud nije adekvatno vrednovao, smatra Sonja Karadžić Јovičević. Sličnog stava i direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Milorad Kojić, koji ističe da su, u obrazloženju presude, veoma jasno vidljivi dvostruki aršini Haškog suda.

I za prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Momčila Krajišnika, ova presuda još jedan je dokaz da je haška istina često u koliziji sa pravom i pravdom.

U timu odbrane Radovana Karadžića smatraju da obrazloženje za drakonsku doživotnog zatvora praktički i ne postoji.

Advokat Radovana Karadžića Goran Petronijević rekao je za RTRS da je presuda činjenično manja u odnosu na krivicu koja je navodno utvrđena, a ipak kazna povećana sa 40 godina zatvora na doživotnu.

– Ovo je jedna vrsta političke odluke i ona nema veze sa pravom – naglasio je on.

Za predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića ovakva presuda je očekivana. Ističe da je njome potvrđena dosadašnja praksa Haškog suda u procesima koji su vođeni protiv Srba.

Višković kaže da je to politički sud, a ne onaj koji sudi po pravdi.

– Hiljadu godina su dobili Srbi procesuirani u ovom sudu za zločine, a za zločine nad Srbima niko nije odgovarao – komentarisao je Višković.

Ovom presudom potvrđeno je uvjerenje naroda Republike Srpske da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan da bi Srbe i njihove lidere proglasio isključivim krivcima za rat u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Iz boračkih udruženja poručuju da je riječ o sramnoj odluci Haškog tribunala i da je njome još jednom povrđena apsolutna pristrasnost i netrepeljivost prema srpskom narodu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naglasio je da je kazna doživotnog zatvora donesena glasovima sudija tri naprema dva, te dodao da će presudu trebati dodatno analizirati.

Iz Srpske demokratske stranke saopšteno je da je riječ o neutemeljenoj i sklandalozno nepravednoj presudi.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, poručio je da će presude Haškog tribunala u istoriju ući kao instrument sile, a ne pravde. Ishodom suđenja ogorčena je i većina građana Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da će se, nakon ovakve presude, srpski narod suočiti sa velikim pritiscima, zbog čega mora biti jedinstveniji u Republici Srpskoj nego do sada.

Presudu su odbacili i u Organizaciji starješina Vojske Republike Srpske, poručivši da će Radovan Karadžić ostati ličnost koja je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata iskazala visok stepen odgovornosti, patriotizma, časnosti i humanizma prema protivniku, dajući nesebičan doprinos odbrani srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender