28. 11. 2021.
Mrkonjić Grad i Prnjavor – Zbog navodnog ratnog zločina SIPA uhapsila četiri lica

Mrkonjić Grad i Prnjavor – Zbog navodnog ratnog zločina SIPA uhapsila četiri lica

Zbog utaje poreza uhapšeno 12 osoba

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su u Sarajevu 12 osoba, većinom vlasnika ugostiteljskih objekata, zbog krivičnih djela poreska utaja, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i računarskog falsifikovanja.

Među uhapšenim su odgovorna lica firmi koja su se bavila servisiranjem fiskalnih kasa, navodi se u zajedničkom saopštenju Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i Sipe.

U akciji kodnog naziva “Kasa” sinoć je izvršen pretres sarajevskih ugostiteljskih objekata na 30 lokacija.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, novac veće vrijednosti, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Uhapšena lica terete se za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase, odnosno da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave, te plaćali manji porez nego što je trebalo.

Nakon kriminalističke obrade u Sipi, osimnjičeni će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender