28. 11. 2021.
Da li se vi ili neko u vašoj kući “bori” protiv gripa?

Da li se vi ili neko u vašoj kući “bori” protiv gripa?

Broj umrlih od posljedica gripa u BiH porastao na 72

Od početka sezone u BiH od posljedica virusa gripe umrla su 72 pacijenta. Riječ je većinom o osobama srednje i starije životne dobi s teškim višestrukim komorbiditetima.

Pozitivna vijest je da virus gripe polako jenjava, ali i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi. Oboljelih ima širom Bosne i Hercegovine.

Na području Federacije BiH smrtni slučajevi su zabilježeni u Kantonu Sarajevo (četiri), Tuzlanskom kantonu (osam) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (dva). U prethodnoj sedmici preminula je jedna osoba iz TK.

U Referalnoj laboratoriji za grip do sada je testiran 371 uzorak, od kojih je 140 pozitivno na virus gripe tip A, i to 76 uzoraka na podtip A(H3N2) i 64 na podtip A(H1N1)pdm09. Do sada je prijavljeno ukupno 130 SARI slučajeva pozitivnih na virus gripa. SARI slučajevi pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim grupama, najviše u grupi 25-64 i 65+.

U Republici Srpskoj je zabilježeno 58 umrlih, a posljednji slučaj u protekloj sedmici zabilježen je u Bolnici Istočno Sarajevo. Najveća učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripi (ILI) su imale regije Trebinje i Istočno Sarajevo, a najmanje Foča i Bijeljina, dok je najviše SARI slučajeva prijavljeno u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, te bolnicama Doboj i Prijedor.

Najveći broj oboljelih od ILI infekcija je u grupama redoslijedom 30-64, potom 15-29, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše oboljelih u grupama 30-64 i mlađi od 65 godina, prenosi “Klix.ba“.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender