27. 11. 2021.
Problem odliva radne snage: Većom platom mame neimare

Problem odliva radne snage: Većom platom mame neimare

Prevareni bh. radnici: Od Slovenije do Francuske

Uprkos javnim objavama, nepoštene prakse koje poslodavci u Sloveniji sprovode protiv radnika iz BiH, kao što su falsifikovanje potpisa, odjavljivanje radnika bez njihovog znanja, neplaćanje plata i doprinosa se nastavljaju,

Internet portal RTV Slovenije objavio je prilog o šestorici državljana BiH koji su preko Slovenije završili u Francuskoj.

Sve je počelo u blizini njihovog rodnog grada. Sreli su lokalnog biznismena koji im je ponudio posao u Sloveniji. Radiće u građevinskoj industriji. Radi se osam sati dnevno, a satnica je pet evra po satu. Nakon uređenja “papira” stigli su u Sloveniju, gdje su imali samo nekoliko sati da urede privremeni boravak, na adresi koju nisu vidjeli, otvore prepaid telefonski broj i tekući račun i potpišu ugovor o radu s firmom “Gargos” iz Škofje Loke.

Popodne su već bili na putu za Francusku, gdje ih je čekao smještaj u manjoj stambenoj kući i odlazak na gradilište drugi dan. Umjesto dogovorenih pet evra po satu dobili su minimalnu platu.

Ubrzo su preseljeni na novo gradilište, gotovo 200 kilometara udaljeno od njihovog smještaja. Na posao su išli preko lokalnih puteva, jer im je “šef” objasnio da su putarine u Francuskoj preskupe ili da nije namijenio novac za njih. Tako je 10-časovno radno vrijeme s prevozom doseglo više od 13 sati dnevno šest dana u sedmici.

Nakon devet mjeseci minimalnog dohotka i 12 sati radnog opterećenja, dočekao ih je novi hladni tuš. Na dogovoreni datum, plata nije prebačena na tekući račun, a “šef” se nije oglašavao telefonom.

Dodijeljeni su investitoru projekta u Francuskoj, koji je tvrdio da je novac za njih platio njihovom “šefu”, pokazao razumijevanje i direktno ih zaposlio u svojoj kompaniji. Na kraju rada otišli su na kratak odmor.

Prema riječima radnika, “šef” je falsifikovao potpise prekida radnog odnosa, što je sve zaposlene ostavilo bez radne dozvole, te se nisu mogli vratiti francuskom poslodavcu, gdje su prošli mjesec “radili” na crno bez njihovog znanja. To je takođe značilo da su napuštanjem sistema zdravstvenog osiguranja u Sloveniji njihove porodice u BiH ostale bez zdravstvenog osiguranja.

Pošto su morali urediti zdravstveno osiguranje u svojoj zemlji, pokušali su da kontaktiraju bivšeg poslodavca, koji im je na kraju poslao spisak papira, preko vozača kamiona u domaći kraj, na kojima je bilo zapisano da potpisani radnik otkazuje ugovor o radu koji na prvi pogled nije sličan potpisu radnika iz ugovora o radu.

U pronalaženju rješenja situacije kontaktirali su i Radničku savjetodavnu službu u Sloveniji, gdje se s posljedicama takvog posredništva radnika iz BiH u druge države preko slovenskih preduzeća svakodnevno suočavaju, prenosi Indikator.ba.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender