28. 11. 2021.
Otkriveni tragovi prikrivanog masakra u Njemačkoj

Otkriveni tragovi prikrivanog masakra u Njemačkoj

Otkriveni tragovi prikrivanog masakra u Njemačkoj

Cipele, dugmad, molitvene knjige, meci, sovjetski novčići i harmonika su neki od 400 artefakata koje su arheolozi otkrili na mjestu gdje se desio veliki nacistički masakr.

Na kraju Drugog svjetskog rata u Evropi, tokom nekoliko dana u martu 1945. godine, nacisti su ubili 208 poljskih i ruskih prinudnih radnika u njemačkoj regiji Westpalia-Lipe. Arheolozi trenutno traže tragove ovog masakra na tri mjesta – u blizini gradova Varštajn, Sutrop i Eversberg. Njihovi dosadašnji pronalasci su predstavljeni javnosti 8. marta.

Naučnici su zaključili da 400 artefakata dolazi iz Langenbaha, u blizini Varštajna. Na tom mjestu su 60 žena, 10 muškaraca i jedno dijete odvedeni u šumu, pod izgovorom da bivaju premješteni u drugi logor prinudnog rada. Kada su došli u šumu, streljani su.

Ostaci metaka su pronađeni oko šume. Ovi ostaci naslućuju da su radnici pokušavali pobjeći.

Mnogi artefakti koji su pronađeni su lične stvari koje su pokopane sa žrtvama. Neki od tih artefakata su poljska molitvena knjiga, rječnik, raznobojna dugmad i cipele. Slične taktike su korištene u poljima u blizini Eversberga, gdje su arheolozi takođe pronašli artefakte.

Nijemci su koristili granate kako bi napravili veliku rupu u zemlji, u koju su nakon streljanja pala tijela 79 radnika i jednog djeteta.

U blizini Sutropa, strani radnici su bili primorani da iskopaju rake u kojima je njih 57 pokopano.

Nacisti su pokušali da sakriju zločine koji su počinjeni na ovim lokacijama. Američke trupe su ovu regiju oslobodile samo šest sedmica nakon masakra, a u Sutropu su naredili lokalnim građanima da ponovno pokopaju žrtve, na groblju. Iako su se slične istrage vodile i u Everspergu i Varštajnu, većina žrtava je do današnjeg dana anonimna, a samo je 14 preminulih identifikovano po imenu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender