02. 12. 2021.
Emiteri pod nadzorom, mandati strankama

Emiteri pod nadzorom, mandati strankama

Emiteri pod nadzorom, mandati strankama

Delegacije vladajućeg SNSD-a i opozicionih SDS-a i PDP-a prije dva dana su postigle saglasnost da u narednim danima razmotre prijedlog PDP-a koji predviđa formiranje parlamentarne komisije koja bi trebalo da vrši nadzor i monitoring nad radom Radio-televizije Republike Srpske.

Pored ovog pitanja o kojem će u narednom periodu biti tražena saglasnost, najjača vladajuća i dvije opozicione stranke postigle su dogovor u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, od kojih je jedna da mandati pripadaju političkim partijama.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović potvrdio je da je njegova stranka juče SNSD-u uputila zvaničan prijedlog i nacrt odluke o monitoringu rada RTRS-a, ističući da se nada da će biti postignuta saglasnost o ovom pitanju.

– Naš prijedlog podrazumijeva da Narodna skupština RS formira radno tijelo u kojem će biti predstavnici parlamentarnih stranaka koje će pratiti rad javnih emitera. Članovi te radne grupe ne moraju nužno biti poslanici, mogu biti i spoljni članovi i profesionalci, ali smo predložili da na čelu tog tijela bude predstavnik opozicije. Posao tog radnog tijela će biti da prati da li se krši Zakon o RTRS-u i programska načela – kaže Borenović.

Prema njegovim riječima, Zakon o RTRS-u je dobar zakon, jer se njime precizira šta su obaveze javnog servisa kada je u pitanju uređivačka politika i zastupljenost aktera političkog života u programu.

– Dakle, radno tijelo ni u kom slučaju neće imati zadatak da kreira ili utiče na uređivačku politiku, već samo da vrši nadzor nad poštovanjem zakona i akata kojima se to reguliše – kaže Borenović.

On dodaje da je PDP konkretan prijedlog juče uputio SNSD-u, ali ističe da je na sastanku održanom prije dva dana taj prijedlog od strane SNSD-a korektno prihvaćen.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je poslije sastanka sa Borenovićem i Govedaricom da će o prijedlogu PDP-a i formiranju parlamentarnog tijela za nadzor nad radom javnih emitera biti razgovarano na sljedećem sastanku.

– Ostali smo u okviru dogovora da bude formirana komisija parlamenta koja bi vršila praćenje i nadzor javnih, ali i drugih emitera imajući u vidu da proces digitalizacije traži jasnu strukturu i pozicioniranje državnih organa u tom pogledu – rekao je Dodik.

On je istakao da nijedna od ove tri stranke ne vidi problem u tome da zajedno učestvuju u izmjenama Izbornog zakona.

– Usaglasili smo se da ćemo tražiti da ubuduće mandat pripada strankama, a ne kao što je bilo do sada. Mi ćemo predložiti svim strankama iz Srpske da imamo zajednički prijedlog u vezi sa Izbornim zakonom – poručio je Dodik.

 

Saglasnost

 

Jedan od članova delegacije SDS-a koja je prije dva dana bila na sastanku sa SNSD-om otkrio je za “Glas Srpske” da je lider najjače vladajuće stranke sa odobravanjem dočekao prijedlog da izmjenama izbornog zakona bude predviđeno da mandati ponovo pripadaju strankama.

– Dodik je rekao da je to za njih apsolutno prihvatljivo i pola u šali, a pola u zbilji je rekao da je i njima dosadilo da u izbornoj noći hvataju koji poslanik će okrenuti na koju stranu – otkriva naš izvor.

On dodaje da ih je SNSD upoznao sa prijedlogom PDP-a o parlamentarnom nadzoru nad RTRS-om, što u ovoj stranci bezrezervno podržavaju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender