13. 08. 2020.
“Nestala” izložba o NATO bombardovanju u Parizu, Ministarstvo traži odgovore

“Nestala” izložba o NATO bombardovanju u Parizu, Ministarstvo traži odgovore

“Nestala” izložba o NATO bombardovanju u Parizu, Ministarstvo traži odgovore

Ministarstvo inostranih poslova Srbije zatražilo je hitan odgovor od Ambasade Srbije u Parizu o događajima vezanim za uklanjanje izložbe u Kulturnom centru u Parizu.

Ova izložba je postavljena povodom obilježavanja dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja na SRJ.

“Ne znamo još šta se desilo, tražili smo izjašnjenje iz Pariza. Ne možemo da arbitriramo odavde”, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović za Tanjug, reagujući na vijest koja se pojavila na društvenim mrežama da je izložba uklonjena kako “oficirima NATO ne bilo neprijatno” na prijemu koji je trebalo da bude organizovan 26. u Kulturnom centru.

Odalović je dodao da se odgovor očekuje brzo, jer je zahtijev bio hitan.

Kako je na svom profilu na Fejsbuku napisala koordinator za odnose sa medijima u Kulturnog centra Srbije u Parizu Nataša Pejin izložba slika povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja uklonjena je po naredbi direktora Radoslava Pavlovića zbog posjete oficira NATO-a.

Ona tvrdi da joj je Pavlović prenio da je nalog da se uklone slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, postavljene 23. marta, stigao iz ambasade Srbije u Parizu, citirajući direktorove riječi “da oficirima NATO ne bilo neprijatno” na prijemu koji je trebalo da bude organizovan 25. marta u 18 časova.

Riječ je o izložbi “Srbija 1999.godine – 20 godina posle – dok su padale bombe”, a jedna od autora slika Biljana Vilimon potvrdila je za “Blic” da su slike skinute poslije samo dva dana od otvaranja izložbe o čemu svjedoče i fotografije iz Centra koje je Nataša Pejin postavila na svom profilu na Fejsbuku. Međutim, još nije utvrđeno ko je naložio da se postavka ukloni i koji su razlozi za to.

Nataša Pejin tvrdi da su platna Biljane Vilimon urolovana, kao i dokumentarne fotografije koje su dio izložbe, a da je slika Vlade Veličkovića ostala u prizemlju galerije.

Nataša Pejin je napisala da je u utorak, po dolasku na posao, zatekla prazne zidove i da se srela sa Pavlovićem, koji je pojasnio da će u Centru biti održan prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu.

“Rekla sam mu: Vi, Lale Pavloviću, učestvujete u strašnoj sramoti i poniženju Srbije i srpskih žrtava i treba da vas je sramota. Odbijam da učestvujem u ovome, a što se koktela tiče, u ovakvim uslovima, ni čašu hladne vode neću izneti nikome. Otišao je bez reči”, napisala je Nataša Pejin.

Kako ona tvrdi, pred početak koktela iz galerije su uklonjeni svi katalozi o izložbi jer “ne sme ništa od toga da se vidi u sali”.

“Odbila sam da na bilo koji način učestvujem u toj sramoti u Srpskom kulturnom centru gde se ponižava Srbija, umetnici koji izlažu i žrtve bombardovanja 1999, a da kao vrhunac poniženja to sami Srbi organiziju! Napustila sam kancelariju pre dolaska zvanica”, napisala je Nataša Pejin.

Slikarka Biljana Vilimon rekla je za “Blic” da je o uklanjanju postavke niko zvanično nije obavijestio i da je saznala posredno.

“Sve to pokazuje da smo potpuno bez samopoštovanja. Ne znam da li je ideja bila da se poštede oni koji su učestvovali u bombardovanju, a mi što smo ga preživeli, nema ni veze. Sve mi to izgleda potpuno sumanuto. Uostalom, ne znam šta ima da se krije jer se nama bombardovanje desilo”, rekla je Biljana Vilimon i dodala da ne zna ko je došao na ideju da ukloni platna.

Pojasnila je da je vlasnik postavke Istorijski muzej Srbije, u kome je bila izložena prošle godine sa idejom da gostuje po Evropi i svijetu i da se javnost upozna sa dešavanjima tokom bombardovanja 1999. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender