16. 01. 2022.
Dokumenti iz Klintonove Predsjedničke biblioteke: “FBiH treba da kupi oružje za borbu protiv Srba”

Dokumenti iz Klintonove Predsjedničke biblioteke: “FBiH treba da kupi oružje za borbu protiv Srba”

Ukida se administrativna barijera za nabavku oružja u Republici Srpskoj

U Republici Srpskoj utvrđene su i izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja.

Naime, brišu se odredbe koje su, kao jedan od uslova za nabavljanje oružja, propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv osoba ne vodi prekršajni postupak.

Iz vlade je saopšteno da “navedene odredbe nisu ostvarile svoju svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku”.

Pored navedenog, a kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim osobama, ocijenjeno je da je predmetne odredbe potrebno drugačije definisati, prvenstveno iz razloga jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima bilo porodično nasljeđe, trofej i slično.

S tim u vezi, predložena su određena zakonska rješenja koja će dati mogućnost Ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće uticati na bezbjednost osoba i imovine.

U Republici Srpskoj trebao bi biti uveden i novi prekršaj – neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira.

Predložen je, kako navode iz Vlade, prvenstveno iz razloga jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u Srpskoj i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira, s obilježjem nasilja, za koje su odgovorne službene osobe imale određena saznanja u trenutku činjenja ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da bi učinioci prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društeno neprihvatljivo i kažnjivo.

Ovaj novi prekršaj definisan je izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je danas utvrdila Vlada.

Predloženim zakonom, između ostalog, definiše se odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, te preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender