08. 12. 2021.
Oštetila sedam automobila dok je tražila parking

Oštetila sedam automobila dok je tražila parking

Uskoro privatni parkinzi u Banjaluci

Banjalučka Gradska uprava ponudiće mogućnost da uslugu javnih parkinga u gradu, osim gradskih službi, organizuju i privatne kompanije, saopšteno je iz ove uprave.

Ova novina predložena je Odlukom o javnim parkiralištima i garažama na području grada Banjaluke, koju će odbornici razmatrati na sjednici 10. aprila.

Nova odluka o javnim parkiralištima i garažama daje mogućnost da pravna lica obavljaju naplatu parkiranja na parkiralištima i garažama koja nisu javne površine, s tim da je neophodno da parkirališta i garaža u potpunosti ispunjavaju odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, te da su registrovani za obavljanje ove djelatnosti.

“Oni koju ispunjavaju uslove, prema predloženoj odluci, moraće se inicijativom obratiti gradu, a odluku o naplati parkiranja na privatnim parkiralištima donosi Skupština grada”, navode iz Gradske uprave.

Pravna lica kojima se odobri naplata parkiranja, plaćaće Gradskoj upravi naknadu za ustupljeno pravo obavljanja komunalnih poslova ove vrste, a visina naknade zavisiće od tarifne zone kojoj pripada parkiralište, odnosno garaža.

“Naknada za parkiralište, odnosno garažu u nultoj zoni iznosiće 0,40 KM po jednom parking-mjestu dnevno, u prvoj zoni 0,30 KM i u drugoj zoni 0,20 KM po parking-mjestu na dnevnom nivou”, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Oni koji posjeduju parkiralište ili garažu, moći će da gradu ponude da na njihovim parkiralištima /garažama/ obavlja naplatu, te će za to ostvariti određenu naknadu, koja će biti definisana uslovima preuzimanja.

Grad će na upravljanje preuzeti privatna parkirališta ukoliko ocijeni da je to opravdano, odnosno ukoliko će upravljanje dovesti do poboljšanja saobraćajne usluge.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je Srni da je cilj uvođenja ove novine povećanje broja parking-mjesta.

“Budući da je u saobraćaju izuzetno veliki broj motornih vozila i veliko opterećenje, odlučili smo da ponudimo mogućnost da se na lokacijama u privatnom vlasništvu, a koje su regulacionim planom predviđene za parking, može ući u partnerstvo s gradom”, rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da postoji mogućnost držanja parkinga uz određenu naknadu ili da lice čije je zemljište ustupi mogućnost za organizovanje javnog parkirališta, takođe uz određenu naknadu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender