09. 12. 2021.
Danas se gasi Google+

Danas se gasi Google+

Danas se gasi Google+

Google+, neuspjela Googleova društvena mreža, prestaće s radom u utorak ujutro, piše BBC.

Google+ bio je četvrti pokušaj kompanije Google da se etablira na društvenim mrežama. Pokrenuta je 2011. godine i “takmičila se” s Facebookom i Twitterom.

Ali, ta mreža nije uspjela privući korisnike, čak i nakon što ju je Google ubacio u uspješnu YouTube zajednicu.

Već su krajem 2011. neki analitičari pisali “čitulje” toj platformi, ali Google je odlučio da je zatvori tek nakon što je 2018. godine otkriveno kršenje privatnosti podataka.

Što je uopšte Google+?

S obzirom na to da je imao jako malo korisnika, mnogi su se vjerovatno zapitali, kada su čuli vijest o gašenju, koja je bila stvarna funkcija Google+.

Usluga Google+ početno je u junu 2011. pokrenuta kao društvena mreža samo za pozvane osobe, prije nego što se kasnije otvorila za javnost.

Imala je mnoge opcije tipične za društvene mreže, s mogućnošću objavljivanja fotografija i ažuriranja statusa, a Google je tu svoju uslugu predstavio kao društvenu mrežu za rad u svim njegovim sustavima.

Premali broj korisnika

Ključne opcije Google+ uključivale su mogućnost razvrstavanja prijatelja u “Krugove” i grupne videopozive na “Hangoutsu”.

Google se početno hvalio da su se milioni ljudi prijavili na tu društvenu mrežu samo nekoliko nedjelja nakon pokretanja, ali na kraju je ispalo da je Google+ koristio vrlo mali broj korisnika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender