27. 11. 2021.
Prvi radio u autu nastao zbog seksa

Prvi radio u autu nastao zbog seksa

Prvi radio u autu nastao zbog seksa

Istorija autoindustrije skriva brojne tajne, a jedna je i nastanak autoradija. Bilo je to prije 90 godina, a najveće zasluge pripadaju tada mladim Vilijamu Leru i Elmeru Vaveringu.

Godine 1929. mladi parovi su obožavali romantične vožnje mračnim neutabanim putevima, koje su nerijetko završavale nježnim zagrljajima pod zvjezdanim nebom. Često su tako i najbolji prijatelji Vilijam Ler i Elmer Vavering u prirodu odlazili sa svojim djevojkama, no činilo se kako im ipak nešto za tih druženja nedostaje.

Dosadio im je suvoparan zvuk agregata koji je za zimskih dana morao biti upaljen da bi u autu uvijek bilo donekle toplo. Jedne večeri jedna od djevojaka je rekla kako bi baš lijepo bilo slušati muziku, a to se jako svidjelo dvojici nerazdvojnih prijatelja.

Razmišljali su i zaključili da bi mogli probati ugraditi jedan takav uređaj u automobil.

Nedugo zatim krenuli su u projekt. Dug je put bio pred njima, jer iako na prvu ova priča zvuči jednostavno, prije 90 godina to nikako nije bila. Naruku im je išlo to što su bili među rijetkima koji su u svojim domovima imali radiouređaje pa im rukovanje njima nije bilo strano.

Rješavali su probleme jedan po jedan i nakon što su plan uspješno implementirali i u automobil ugradili radioprijemnik, svoj su proizvod odlučili predstaviti na radijskoe skupu u Čikagu, gdje su upoznali Paula Galvina, osnivača kompanije Motorola. Njemu se veoma svidio izum dvojice mladih ljudi pa im je ustupio mjesto u svojoj fabrici da bi što prije usavršili svoj proizvod. Sve nakon toga je dobro poznata istorija u kojoj je Pol Galvin svojim poslovnim zalaganjem i znanjem uspješno svijetu predstavio autoradio.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender