08. 12. 2021.
Mihajlović: Krajem aprila gotov koridor 10, slijede radovi na autoputu ka BiH

Mihajlović: Krajem aprila gotov koridor 10, slijede radovi na autoputu ka BiH

Mihajlović: Krajem aprila gotov koridor 10, slijede radovi na autoputu ka BiH

Autoput kroz Grdelicu na Koridoru 10 biće spreman za puštanje u rad krajem aprila, do juna će početi izgradnja dionice Preljina-Požega na Koridoru 11, a potom slijede radovi na novom autoputu ka BiH, na dionici Sremska Rača-Kuzmin, najavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je rekla da je asfaltiran autoput u Grdeličkoj klisuri dug 26,3 kilometra.

“Put kroz Grdeličku klisuru je sada asfaltiran i već krajem aprila on može da bude pušten u rad”, rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Onaje istakla da se značaj Koridora 10 vidi po broju automobila koji kroz njega prolaze, a kao poređenje je navela da je tom trasom 2014. godine prošlo 34 miliona automobila, dok je prošle godine taj broj povećan na 58 miliona.

“Ove godine očekujemo bar 60 miliona. Ovaj auto-put nije važan samo zbog tranzita, već i za privlačenje investitora kojima je uvek prvo pitanje kako da se priključe na Koridor”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da će 103 kilometra Koridora 11, između Obrenovca i Preljine, biti u funkciji prije ljeta, dok će u decembru biti završena i dionica Surčin-Obrenovac.

Mihajlovićeva je najavila da će se, zbog dionice Beograd-Surčin čija bi izgradnja trebalo da počne sljedeće godine, narednih dana sastati sa kineskim investitorima u Dubrovniku, te podsjetila da su Kinezi do sada u Srbiji uložili pet milijardi evra, a predstoji potpisivanje novih memoranduma.

“Da nismo finansijski sposobni, ne bismo mogli da damo garancije i ne bismo mogli u Dubrovniku da potpišemo memorandum za deonicu Beograd–Surčin vrednu 70 miliona evra i memorandum za deonicu ka Crnoj Gori Požega-Boljare. Procena vrednosti te deonice je od 1,5 do dve milijarde evra”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je najavila da u junu počinju novi radovi na Moravskom koridoru, odnosno dionica Pojate-Preljina.

“Tako ćemo imati neprekidan autoput od Beograda do Čačka u dužini od 120 kilometara, što je važno zbog bezbednosti, a ne samo zbog povezivanja sa Crnom Gorom. Ibarska magistrala je `magistrala smrti` i treba da uradimo sve što možemo da što pre imamo Koridor 11”, rekla je Mihajlovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender