27. 11. 2021.
Vožnja lijevom ili desnom stranom: Šta je starije?

Vožnja lijevom ili desnom stranom: Šta je starije?

Vožnja lijevom ili desnom stranom: Šta je starije?

Rimljani su prije nekoliko hiljada godina izgradili prvu mrežu puteva i od tada je uveden saobraćaj lijevom stranom ceste.

Da, prvobitno se “vozilo” lijevom stranom, jer je lijeva ruka služila za upravljanje, a u desnoj se držalo oružje, najčešće mač. To pravilo vrijedilo je sve do dolaska ljevaka Napoleona koji je držao mač u lijevoj ruci i jahao desnom stranom. Naravno, Britanci nisu pristali na nova pravila, već su se držali svog zakona donesenog u 18. vijeku, prema kojem se saobraćalo lijevom stranom.

Francuska i Velika Britanija su vukle svaka na svoju stranu, a to se posebno vidi u odnosu prema kolonijama. Anglosaksonske su, poput Australije i Indije, pokupile vožnju lijevom stranom, dok su francuske kolonije, poput Vijetnama i Maroka, vozile na desnoj strani.

Postavlja se pitanje – šta je sa Sjevernom Amerikom. Tamo je zbog velikih udaljenosti zaprega imala i do šest konja, čije je uzde kočijaš držao lijevom rukom, a desnom održavao kontrolu bičem te se zbog toga saobraćalo desnom stranom. Kasnije su zbog sigurnosti kočijaši prešli na desnu stranu, pa su i prvi automobili imali volan na desnoj strani.

No, Henri Ford nije htio da suvozač(ica) iz auta izlazi na cestu usred saobraćaja, pa je Ford  dobio volan na lijevoj strani i zacementirao sudbinu s više od 15 miliona proizvedenih primjeraka.

Japan je pak na lijevoj strani završio zahvaljujući Britancima. Krajem 19. vijeka Britanci su gradili željezničku mrežu u Japanu i saobraćaj formirali na lijevoj strani. Japanci su ga kasnije “prepisali” i na cestovni saobraćaj.

Zanimljiva je i Švedska, koja je vozila lijevom stranom i imala većinu automobila s volanom na lijevoj strani. To je uzrokovalo mnogo nesreća, pa je 1967. donesena odluka da se prijeđe na desnu stranu. Suprotno tome, Samoa je 2009. godine prešla na lijevu stranu, a sve kako bi se domogla jeftinijih automobila iz Australije.

Kad sve rezimiramo, danas se u oko 16 odsto zemalja vozi lijevom stranom, dok se u ostalima vozi desnom stranom ceste. U Evropi se lijevom stranom vozi još samo u Velikoj Britaniji, Irskoj, Kipru i Malti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender