16. 01. 2022.
Smanjen broj brucoša u RS

Smanjen broj brucoša u RS

Studenti prijete protestima: “Neprihvatljiva blokada akreditacije dva javna univerziteta”

Studenti dva javna univerziteta u Srpskoj sve su bliže odluci da organizuju proteste zbog opstrukcije akreditacije tih ustanova.

Predstavnici studenata na oba univerziteta ističu da bi to uskoro mogao biti njihov odgovor i način da se pokaže nezadovoljstvo nekoliko desetina hiljada studenata u RS zbog toga što u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta – HEA BiH odbijaju da upišu univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

– Dajemo punu podršku ministarstvu i rektorima da pokušaju da riješe tu situaciju drugim linijama, ali se ne može ni predugo čekati, jer ćemo doći do nekih studentskih problema i toga da nam studentska razmjena dolazi u pitanje. Zbog toga još nemamo neki datum za proteste, ali svakako to ozbiljno razmatramo. Ako se odlučimo na proteste, to ćemo ozbiljno organizovati, da zaista pokažemo da su studenti nezadovoljni – kaže predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić.

Naredne sedmice planiran je i sastanak predstavnika studenata oba javna univerziteta na kojem će se zauzeti zajednički stav o organizovanju eventualnih protesta.

 

– Za sve nas na univerzitetu je ova opstrukcija neprihvatljiva i nepravedna, te smatramo da se radi o provokaciji. Svakako se nećemo libiti da reagujemo – kaže predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Bjelica.

Zbog problema sa upisom univerziteta iz RS u državni registar, u Agenciji HEA rad su već zamrznuli predstavnici iz RS koji će učestvovati samo u aktivnostima koje vode rješavanju ove krize u visokom obrazovanju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender