09. 12. 2021.
Porto idealan za samce, Lisabon za duži boravak

Porto idealan za samce, Lisabon za duži boravak

Porto idealan za samce, Lisabon za duži boravak

Razlozi za posjetu Portugaliji zaista su mnogobrojni. Neki od njih su i više nego očigledni, poput uživanja u sjajnim vinima po niskim cijenama ili uživanja u bogatoj gastronomskoj ponudi, dok su drugi manje poznati, jer mnogi ni ne znaju da su biblioteke u Koimbri i Portu inspirisale Dž.K. Rouling za mnogobrojne detalje u Hariju Poteru.

 

Teško je pogriješiti s bilo kojim mjestom, gradom ili regijom u Portugaliji, ipak, različiti tipovi putnika traže i različite izazove i stvari. Stoga, prema mišljenju portala “matadornetwork.com”, evo idealnih mjesta u zemlji Vaska da Game za svakog putnika.

 

Solo putnici – Porto

I Lisabon kao glavni, ali i Porto kao drugi najveći grad sjajan su izbor za solo putnike, ali čak će vam i stanovnici glavnog grada reći da su u Portu još gostoljubiviji od njih. Prekrasni grad na obalama rijeke Duro ponešto je mirniji od Lisabona, a diči se sjajnom mješavinom kulture, noćnog života i gastronomske scene koja će svakom putniku pomoći da se osjeća kao kod kuće. Engleski se priča gotovo svugdje, mladi su uvijek spremni za razgovor, tako da upoznavanje novih ljudi ne bi trebalo da bude problem. Još kad se opustite uz čašu porta i probate poznati sendvič franceschina, shvatićete da vam je odluka o dolasku ovdje bila naprosto sjajna.

Ljubitelji hrane – Evora

Dobru hranu u Portugaliji je teže ne pronaći nego pronaći, bilo da se radi o jugu ili sjeveru zemlje. Ali regija Alenteho ima snažnu gastro scenu, pa se isplati potegnuti do srednjovjekovnog grada Evore, koji se smjestio tek sat i po istočno od Lisabona. Uparite lokalno vino s mariniranom svinjetinom, ali i uživajte u ukusu maslinovog ulja koje bi vrijedjelo i prošvercovati u avion. Poslije hrane, vrijeme je za kulturu, pa prošetajte do ruševina rimskih hramova smještenih u centru koji se nalaze na UNESKO-ovoj listi.

Backpackeri – Koimbra

Najslavniji studentski grad u zemlji na samom zapadu evropskog kontinenta svakako je Koimbra, zahvaljujući najstarijem univerzitetu u državi. Manje je posjećena od Lisabona i Porta, pa su samim ti­m niže i cijene, a grad kad nije ljeto, već studentsko vrijeme, naprosto – gori. Ovdje možete birati između tihih barova iz kojih dopire zvuk fada ili onih u kojima fešte traju do jutra, a potom se nastavljaju na ulicama. Hostela imate dovoljno, festivala takođe, a za malo novca ćete sjajno i jesti.

Ljubitelji vina – dolina Douro

Čim čuju riječ Douro, mnogi pomisle na Porto, grad opisan na početku ovog teksta nadaleko poznat i po sjajnom vinu. Ali, kad se spomene dolina Douro, znajte da se misli na vinsku regiju koju je na svoj popis stavio i UNESKO i koju bi bilo šteta ne posjetiti. Vinogradi nude, naravno, mnogo mogućnosti za probanje vina i upoznavanje novih ukusa, a sigurni smo da ćete posjetu dolini Douro i te kako dugo pamtiti.

Duži boravak – Lisabon

Ako neki grad zaslužuje duži boravak, onda je to naravno – Lisabon. Hoćete kulturu – imate je, hoćete bogatu gastro ponudu – na svakom je koraku. Glavni portugalski grad definitivno će zadovoljiti i one izbirljive, jer u njemu nema čega nema. Sjajne večeri provešćete u živopisnom i uvijek veselom Bajro Altu, a zvukove fada potražite u staroj četvrti Alfama. Naravno, ljubitelji fudbala mogu otići pogledati koju utakmicu Benfike ili Sportinga, a zaljubljenima u kulturu preporučujemo odlazak do obližnjeg Belema.

Zaljubljenici u istoriju – Gimaraiš

Rodno mjesto prvog portugalskog kralja smatra se kolijevkom čitave zemlje. S tim se slaže i UNESKO, koji je Gimaraiš još 2001. godine stavio na svoju listu. Grad je i dan-danas sjajno očuvan, a do njega je lako napraviti izlet iz Porta. Tu su dvorac, gotička crkva i muzej “Alberto Sampaio”, pa ko je god zaljubljen u istoriju, ovdje će provesti neko vrijeme uživajući.

Ludi za prirodom – Azorska ostrva

Raj na zemlji drugo je ime za ovaj arhipelag u Atlantiku. Ovdje će uživati svi zaljubljenici u prirodu, s obzirom na to da će naići na razne kratere, jezera, pećine za istraživanje, ali i vodopade i termalne izvore. Naravno, ovdje ima i raznih zabavnih događaja, a s obzirom na to da ste doslovno bačeni usred okeana, isplati se i prepustiti uživanju u gastronomskim čudima, koja se prvenstveno odnose na razne vrste riba i ostale plodove mora.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender