11. 07. 2020.
Abasu Arslanagiću uručen ‘Ključ grada’

Abasu Arslanagiću uručen ‘Ključ grada’

Abasu Arslanagiću uručen ‘Ključ grada’

Proslavljeni sportista Abas Arslanagić dobitnik je ovogodišnjeg ‘Ključa grada’, najvećeg banjalučkog gradskog priznanja.

Nagrada legendarnom rukometnom golmanu banjalučkog ‘Borca’ i bivše Jugoslavije uručena je na svečanoj akademiji u povodu 22.aprila Dana Grada kao poseban vid priznanja za postignute vrhunske rezultate u oblasti sporta i promociju Banje Luke.

Arslanagićevi najveći sportski uspjesi su osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu i titula šampiona Evrope s banjalučkim ‘Borcem’ 1976. godine. Osim toga, u bogatoj kolekciji medalja ima dvije bronze sa svjetskih prvenstava, a za reprezentaciju Jugoslavije zabilježio je 125 nastupa.

Zahvalivši se na nagradi, koja mu, kako je naveo, mnogo znači, Arslanagić se prisjetio svojim sportskih uspjeha te dodao da je najveći i najljepši dio života proveo u Banjoj Luci, odakle je došao iz rodne Dervente.

Ključ Grada Banja Luka s Poveljom ‘Počasni građanin Grada Banja Luka’, kao posebno priznanje za doprinos u razvoju kulture i izuzetna ostvarenja u oblasti književnosti i prevodilaštva, kao i promociji grada Banje Luke dobio je književnik Kolja Mićević.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je u obraćanju na ovoj svečanosti naveo šta je urađeno u protekloj godini, posebno u infrastrukturi, te istakao da grad mora da živi bezbjedno i slobodno.

“Banja Luka 2018.godine su i protesti. Smrt jednog mladića, koja je kao rijetko koji događaj duboko uznemirila grad, podijelila društvo u stavovima i istinama i iznjedrila godinu od nemira, s mnogo otvorenih pitanja. Još čekamo odgovore”, rekao je Radojičić.

U Banjoj Luci se, kaže, mora i slaviti i protestvovati, te da se poštuju i zakon i prava.

“To je umijeće balansa života u velikoj zajednici”, dodao je Radojičić.

Radojičić je istakao da je Banjaluka grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, zeleni grad, pametni grad.

“Stvaramo grad koji je centar Republike Srpske, ugodan za život”, istakao je Radojičić.

On je rekao da je cilj da Banjaluka ima razvijeno školstvo, kulturu i sport, te da bude grad mladih.

Radojičić je naveo da su u pripremi tri međunarodna konkursa za ljepši grad – za idejno rješenje novog gradskog mosta, za multifunkcionalne kongresno- konferencijske dvorane i za transformaciju urbanog gradskog jezgra.

On je rekao da su mnogi problemi koji su trajali decenijama riješeni ili su u procesu rješavanja a, među najznačajnim realizovanim projektima istakao izgradnju nove toplane i 21 novo dječije igralište.

“Radi se na vodosnabdijevanju u mnogim područjima grada. Hvala republičkim vlastima, predsjedniku i Vladi Srpske za podršku na novom Univerzitetskom kliničkom centru, obnovi Banskog dvora i drugim projektima”, naglasio je Radojičić.

On je rekao da je Banjaluka, koja danas obilježava 74 godine od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, ponosna na svoju antifašističku tradiciju, te naveo da od ove godine slavi i 21. novembar, dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu.

“Time ističemo kontinuitet vrijednosti koje baštinimo”, istakao je Radojičić, koji je uručio nagrade i priznanja pojedincima i kolektivima prema odluci Skupštine grada.

“Zlatni grb Grada”, povodom 22. aprila – Dana grada Banjaluka, uručen je generalnom direktoru kompanije “M:tel” Marku Lopičiću – za postignute vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede, iskazanu humanost i doprinos razvoju grada.

Ovo priznanje uručeno je i generalnom konzulu Srbije u Banjaluci Vladimiru Nikoliću za izuzetan doprinos u razvoju grada, direktoru kompanije “Tropik” Bojanu Risoviću za vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede, te dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranku Škrbiću za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i nauke.

Plaketa grada uručena je Biserki Kolevskoj za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti, Kolu srpskih sestara za izuzetno humana djela, Humanitarnoj organizaciji “Lučijano Lama” sa Sicilije za izuzetno humana djela i rad na razvijanju kulture dijaloga i Borisu Vrhovcu za izuzetno humana djela.

Ovo priznanje uručeno je i Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i vaspitanja i za izuzetno humana djela, primarijusu doktoru Milutinu Vučkovcu kao poseban vid priznanja za izuzetna ostvarenja u oblasti medicine, posebno u oblasti doprinosa natalitetnoj politici grada.

Ovo priznanje uručeno je i Dunji Simić za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umjetnosti i Zoranu Pejašinoviću za izuzetna ostvarenja u obrazovanju i dostignuća u razvoju kulture i očuvanju kulturnog nasljeđa i zavičajne istorije.

“Nagrada grada Banjaluka mladima” od 1.500 KM uručena je Radovanu Ivanoviću za izuzetan doprinos u oblasti kulture i umjetnosti i promociji muzičke kulture i Nemanji Pakiću za izuzetan doprinos u oblasti nauke i obrazovanja.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednici Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Jovičević i Milan Petković, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, delegati u Vijeću naroda Srpske, predstavnici vjerskih zajednica, akademske zajednice, te privrednog javnog i kulturnog života grada.

Akademiji su prisustvovali i gradonačelnici i predsjednici skupština opština i gradova prijatelja Banjaluke iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Rusije i Ukrajine, Federacije BiH.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender