28. 11. 2021.
Apel građanima: Mijenjajte dokumenta na vrijeme!

Apel građanima: Mijenjajte dokumenta na vrijeme!

Bruka konzulata BIH: Za pasoš BiH potrebno da imate samohranu majku

Da bi državljanin Bosne i Hercegovine dobio biometrijsku pasoš svoje zemlje uz posredovanje Generalnog konzulata u Minhenu morao bi, uz dokumente kojima dokazuje pravo na to, imati i “samohranu majku” i “čist površinski broj”.

Takva bizarna objašnjenja uslova za izdavanje bosanskohercegovačkog pasoša,  koja su potpune besmislice, proizvod su nezgrapnog prevoda na njemački i engleski jezik uputstava za izdavanje dokumenata, koja su dostupne na  stranicama konzulata i na koje je u ponedjeljak ukazao portal klix.ba.

Na jezicima naroda i narodnosti BiH stoji objašnjenje kako je preduslov za izdavanje pasoša “evidencija jedinstvenog matičnog broja (JMBG) u elektroničkoj bazi građana BiH”.

U interpretaciji nepoznatog predvodioca tih uputstava na engleski jezik došlo se pak do formulacije “određivanje samohrane majke kombinacijom čistog površinskog broja (JMB)”.

Na engleskom jeziku to je napisano kao “….the records of a single mother of combining fresh surface number…”

U prevodu na njemački jezik objašnjenje nije puno bolje, jer tu stoji uputstvo kako je za biometrijski pasoš potrebno “određivanje samohrane majke od dobrog, svježeg površinskog broja (JMB)”.

Ko i kako je postavio ovakve urnebesne prevode na internet stranice iz konzulata nisu pojasnili.

Diplomatska mreža BiH već je godinama sjecište pretežno podobnih kadrova stranaka na vlasti, a na najodgovornije dužnosti, poput ambasadorskih ili generalnih konzula, najčešće su imenovane osobe bez iskustva u diplomatiji ili u prevodu potpuni diletanti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender