08. 12. 2021.
Dodik: Potrebno poboljšati i ojačati Ustav Srpske

Dodik: Potrebno poboljšati i ojačati Ustav Srpske

Dodik: Srpska će pratiti Srbiju u vojnoj neutralnosti

Predsjedavajući i srpski član Predsjednišva BiH Milorad Dodik rekao je da je stav Republike Srpske da BiH sarađuje sa NATO-om, ali da nema ništa od članstva u toj Alijansi, te da će u tom pogledu pratiti Srbiju koja je takođe privržena vojnoj neutralnosti.

Dodik je naglasio da je taj stav na današnjem sastanku preniuo predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

“Kao što je normalno da Bošnjaci i Turska dijele vrijednosti u vezi sa NATO-om, sasvim je očekivano da Srbija i Republika Srpska imaju isti stav, a to je vojna neutralnost. Saradnja sa NATO-om da, ali članstvo ne”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da smatra da to Erdogan razumije i da je logična podrška Turske članstvu u NATO-u jer je ta država članica tog saveza.

“S naše strane postoji problem zbog niza razloga koje smo dosad iznijeli i ne možemo da prihvatimo veću institucionalnu vezanost za NATO. Dovoljan je oblik saradnje koji do sada imamo, a ono je vezano za Partnerstvo za mir”, kaže Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li mogu postojati pritisci na Republiku Srpsku da popusti kada je riječ o članstvu u NATO-u, Dodik je rekao da za to ne postoji mogućnost jer se radi o odluci svih u Srpskoj i da to nije ničija individualna odluka.

“Narodna skupština Republike Srpske je donijela tu odluku i ja se samo ponašam u skladu sa tim. Rekli smo da ne želimo NATO granicu na Drini i da imamo problem sa NATO zbog bombardovanja ovih prostora. Poštujem volju svog naroda i od te volje neću odustati”, naglasio je Dodik.

On je rekao da nije optimista da će u skorije vrijeme biti formiran Savjet ministara, iako je Erdogan odmah na početku razgovora rekao da u BiH treba formirati vlast.

“Ne želimo da vršimo pritisak ni na koga. Mi iz Srpske nemamo nijedan uslov za formiranje zajedničkih institucija. Veoma smo dobro razumjeli poruku Evrope da se mora formirati vlast, ne samo na zajedničkom nivou, nego i u entitetima, da bi dalje išli ka statusu BiH. To je naš prioritet za razliku od Bošnjaka kojima je to Akcioni plan za članstvo”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, optimizam u vezi sa formiranjem vlasti je izgubio još u Briselu.

“Tada smo molili ljude iz EU da BiH omoguće kretanje ka članstvu u EU i da se u okviru sadašnjih kapaciteta dođe do izrade mišljenja. Tada su nam rekli da riješimo pitanje rominga, visokog obrazovanja i da formiramo vlast i nikakvog problema neće biti. To Evropa i danas govori”, naglasio je Dodik.

On je poručio da je nakon boravka članova Predsjedništva BiH u Briselu vjerovao da je do termina dolaska evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana u BiH sasvim dovoljno vremena da bude formiran Savjet ministara.

“Kako je taj termin propao, ja više nemam optimizma. Srpska strana nema nijedan uslov i ako nas pozovu isključivo da formiramo vlast, mi ćemo doći, ali više nema potrebe da razgovaramo o toj temi”, istakao je Dodik.

Komentarišući potpisivanje dva dokumenta sa Turskom, Dodik je rekao da je sporazum o trgovini jedan od najboljih sa stanovišta privilegija koji je Turska dala jednoj zemlji i da to BiH mora iskoristiti.

“Činjenica je da mi nemamo 15.000 tona mesa koje možemo da izvezemo, ali možemo da proizvedemo. U Srpskoj ću vidjeti koliko ima zainteresovanih za uzgoj stoke i proizvodnju mesa koja bi bila isporučena u kontigentima. I Erdogan je rekao da Turska želi da sarađuje sa BiH i njenim vlastima o ovom pitanju, a ne da to prepustimo špekulantima i trgovcima koji bi to mogli da upropaste uvozom mesa iz nekih drugih zemalja”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Vlada Srpske treba da napravi operativni plan kako bi implementirali sve stavke sporazuma i dodao da Srbija ima ugovor o izvozu u Tursku 5.000 tona mesa.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović i predstavnik hrvatskog člana Predsjedništva Vanja Filipović sastali su se danas u Ankari sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik i Erdogan su potpisali revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i BiH i Memorandum o razumijevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender