08. 12. 2021.
Cijena udžbenika neće se mijenjati

Cijena udžbenika neće se mijenjati

Cijena udžbenika neće se mijenjati

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske aktivno radi na pripremi i štampi udžbenika za osnovnu i srednju školu za školsku 2019/2020. godinu, čija će cijena ostati na nivou prošlogodišnje, potvrdio je Srni direktor ovog zavoda Rade Ristović.

Ističući da je u toku sezona štampe udžbenika, on je napomenuo da se udžbenici mogu kupiti na rate, da bi se roditeljima olakšalo spremanje učenika za školu.

Ristović je rekao da su do sada odobreni novi udžbenici – Prva knjiga, Njemački jezik za sedmi razred osnovne škole /udžbenički komplet/ i Engleski jezik za drugi razred gimnazije /udžbenički komplet/.

Za osnovnu školu na odobrenje Ministarstvu prosvjete i kulture poslati su rukopisi – Likovna kultura za treći razred, Priroda i društvo za četvrti razred /udžbenik i radna sveska/, Poznavanje prirode za peti razred /udžbenik i radna sveska/, Geografija za sedmi razred /udžbenik i radna sveska/, Geografija za osmi razred /udžbenik i radna sveska/ i NJemački jezik za osmi razred /udžbenik i radna sveska/.

Za srednje škole u proceduri je odobravanje rukopisa za Čitanku za treći razred gimnazije, Čitanku za treći razred srednjih stručnih škola, Čitanku za četvrti razred tehničkih škola, Istoriju za četvrti razred gimnazije, Kulturu religija, Medijske komunikacije za drugi razred srednjih stručnih škola i Marketing u turizmu za četvrti razred srednje škole.

Ristović je rekao da su još četiri rukopisa za srednju školu u proceduri pribavljanja recenzija ili ispravkama kod autora te će, u skladu sa konačnim ocjenama, biti poslate na odobrenje.

To su Čitanka za prvi razred gimnazije, Hemija za prvi razred gimnazije opšteg, prirodno-matematičkog i računarsko-informatičkog smjera, Istorija za drugi razred gimnazije, opšti i društveno-jezički smjer, Ekonomija za drugi razred usmjerenja ekonomski tehničar i poslovno-pravni tehničar.

Ristović je podvukao da je posebna pažnja posvećena izdanjima školske lektire za osnovnu i srednju školu.

“Osim objavljivanja djela domaćih autora, odlučili smo se i na objavljivanje prevedenih djela, te smo angažovali istaknute prevodioce da bismo imali kvalitetna izdanja. Značajne napore ulažemo na opremu lektira i trudimo se da ova izdanja budu obogaćena ilustracijama i kvalitetno opremljena”, rekao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender