05. 12. 2021.
Na pomolu novi sastanak lidera vodećih partija na nivou BiH

Na pomolu novi sastanak lidera vodećih partija na nivou BiH

Na pomolu novi sastanak lidera vodećih partija na nivou BiH

Delegacije SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA trebalo bi da ponovo ove sedmice sjednu za isti sto i pokušaju da postignu dogovor u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, a novi-stari kamen spoticanja bi mogli biti suprotstavljeni stavovi o saradnji koju BiH može ili treba da ima sa NATO-om.

Od objave izbornih rezultata u novembru prošle godine održano je više sastanaka predstavnika stranaka koje su dobile najveću podršku građana, ali kamen spoticanja se pojavio kada je bošnjački blok u prvi plan stavio Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), odnosno njegovu aktivaciju kao preduslov za formiranje vlasti.

To je dovelo do gotovo pune blokade rada Parlamenta i Savjeta ministara BiH, koji duže vrijeme ne zasjedaju, a zbog tih uslovljavanja predsjedavajući i svi ministri su u tehničkom mandatu.

U vrhu SNSD-a juče je rečeno “Glasu Srpske” da još nisu poznati detalji u vezi sa najavom mogućeg sastanka sa delegacijama HDZ-a BiH i SDA, a time ni datumom novog pokušaja da se dođe do dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH.

 

SNSD će, prema izjavama iz te stranke, u razgovore ući sa prijedlogom da se saradnja sa tom vojnom alijansom reguliše na način kako je to uradila i Srbija, ali da nema govora o članstvu. Radi se, naime, o Individualnom partnerskom akcionom planu (IPAP), kojem je i sama BiH pristupila 2007. godine i koji predstavlja plan saradnje, za razliku od MAP-a, na kojem insistiraju Bošnjaci, a koji je program praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti tom savezu.

Hitna aktivacija MAP-a i napredak ka toj alijansi stavljeni su na vrh liste prioriteta u radu budućeg saveza, odnosno patriotskog bloka, koji od petka i zvanično čine SDA, DF i SBB, a na osnovu zajedničke izjave koju su potpisali lideri tih stranaka Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić.

Lider najveće političke partije u Republici Srpskoj Milorad Dodik juče je kazao da najnovije kombinacije u okviru bošnjačke političke elite ne idu za tim da se brzo formiraju institucije i Savjet ministara. Rekao je da to najviše šteti BiH i njenom potencijalu na međunarodnom planu, iako je formiranje vlasti osnova za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što donosi brojne benefite i stvara novu dinamiku za BiH.

Tome, kako je istakao, s druge strane, ne doprinosi inaćenje “ako ne bude ovo, neće ni to”.

– To neka odluče drugi. Činim šta mogu i to isključivo u ime Srpske. Ponoviću, jesam član Predsjedništva, ali sam isključivo srpski član koji vodi politiku Republike i vodi se interesom Srba. To je za mene prva mjera. Naravno, ne želim ništa učiniti na štetu drugih naroda, ali ne bih da prihvatim nijednu odluku na štetu Srba – rekao je Dodik.

Političke reprezentacije Srba i Hrvata ni ranije, istakao je, nisu imale problem kada je riječ o formiranju Savjeta ministara, ali su sa aspekta bošnjačkih predstavnika viđene razne spekulacije i malverzacije.

 

Republika Srpska, kako je rekao, ne može prihvatiti članstvo u NATO-u, ali može saradnju sa tim vojnim savezom. Poručio je da RS neće prihvatiti članstvo u NATO-u u skladu sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

– To je za mene zavjet. Nema članstva u NATO-u i tu politiku ćemo iznijeti na nivou BiH – rekao je Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

RS, kako je naglasio, neće prihvatiti nijedan dokument koji je osnova za prihvatanje MAP-a, te će sve što eventualno bude dogovoreno sa NATO-om biti vraćeno Narodnoj skupštini Srpske na verifikaciju i odobrenje.

– Mjerilo je ono što NATO ima u Srbiji i preko toga sigurno nećemo preći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO-u – rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska ostaje privržena rezoluciji Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti, što je i pitanje digniteta parlamenta i njenih predstavnika koji treba da to poštuju.

– Ako neko očekuje da ćemo to promijeniti, neće se desiti – rekao je Dodik, koji je nedavno naglasio da je političko Sarajevo smišljeno, odmah nakon izbora, pokrenulo priču o MAP-u kako bi onemogućilo formiranje vlasti.

I sama Evropa je, kako je istakao, jasno rekla da nema uslova za formiranje vlasti, iz čega proizlazi da ni MAP nije uslov za to.

Iz DF-a su poručili da neće odustati od aktiviranja MAP-a i da je to, kako god se zvalo, bitno da krene, te da bude odblokiran proces formiranja Savjeta ministara.

Niko od članova u rukovodstvu SDA juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Prihvatljivo rješenje
Model saradnje koji je predviđen kroz IPAP prihvatljiv je i za PDP, a iz te partije su u subotu pozvali stranke da završe započeto i nađu rješenje.

– Što se tiče mogućnosti da BiH nastavi da radi u okviru IPAP-a, koji bi bio dodatno dorađen, to je sasvim u redu. Ako bi to bio dogovor, mislim da to ne bi stvaralo bilo kakve probleme bilo kome, ali potrebno je o tome dobiti konsenzus među članovima Predsjedništva. Koliko čujem, u ovom trenutku ga nema – rekao je funkcioner PDP-a i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender