12. 07. 2020.
Huawei otkrio kad stižu telefoni sa savitljivim ekranom

Huawei otkrio kad stižu telefoni sa savitljivim ekranom

SAD ukinule zabranu za Huawei, ali privremeno i ograničeno

U svijetu je nastala histerija tokom vikenda kada je saopšteno da Google prekida vezu s Huaweijem kako bi ispoštovao nove zakone, a dan nakon spekulacija o budućnosti kompanije, američko ministarstvo za trgovinu je dalo Huaweiju privremenu dozvolu da zadrži svoje privremene proizvode.

Huaweijeva privremena dozvola ističe 19. avgusta te mu dozvoljava rad s američkim korporacijama s ciljem pružanja podrške aktuelnim korisnicima. Huawei će moći nastaviti poslovnu vezu s Googleom, Intelom, Qualcommom i drugim kompanija kako bi ponudio softverske nadogradnje namijenjene postojećem hardveru.

Dozvola koja važi 90 dana predstavlja dobru vijest i za neke manje regionalne mreže koje se oslanjaju na Huaweijevu infrastrukturu. Dvije američke regije koje su već osjetile posljedice zabrane su ruralni dijelovi Vijominga i Oregona, prenio je klix.ba.

Treba reći da privremena dozvola ne znači da je sve uredu između Huaweija i američke vlade, nego ona samo privremeno dozvoljava kineskoj kompaniji da održava uređaje koje već ima na tržištu. Ovo znači da Huawei može nuditi bezbjednosne nadogradnje za svoje elektronske uređaje, ali neće moći nuditi novi hardver koji se oslanja na tehnologiji koju prodaju ili licenciraju američke kompanije, a tu spada i Android.

Ako odnos između Huaweija i SAD-a ne bude promijenjen, restrikcije će ponovo biti primjenjene u punom efektu. Kompanija može iskoristiti pomenuta tri mjeseca da završi razvoj svog operativnog sistema te da ponudi novi firmnjare za aktuelne uređaje. Nadati je se da se ovaj posljednji scenarij neće ostvariti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender