28. 11. 2021.

Tegeltija zvanični kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik rekao je da je Zoran Tegeltija danas imenovan za zvaničnog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

“SNSD-u u Savjetu ministra pripadaju ministarstva ekonomskih odnosa, saobraćaja i veza i izbjeglica, kao i tri zamjenička mjesta u ministarstvima civilnih poslova, odbrane i bezbjednosti”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sjednica Izvršnog komiteta i Predsjedništva SNSD-a i dodao da će sa koalicionim partnerima dogovoriti raspodjelu ovih šest funkcija, iako već postoje određeni nagovještaji kako će to izgledati.

On je napomenuo da još ne može saopštiti imena, jer će i sam mandatar morati da obavi konsultacije.

Dodik je podsjetio da SNSD nema nijedan uslov za formiranje vlasti na nivou BiH, kao i da postoje osnovne pretpostavke u vezi sa izjavom koju su potpisali sa SDA i HDZ-om BiH i Aneksom jedan koji podrazumijeva raspodjelu funkcija.

“To nije nikakav koalicioni sporazum, već principi na kojima će se odvijati eventualna saradnja koja ide za tim da se promovišu evropske integracije i da se uvažavaju mišljenja svih u vezi sa bilo kojim strateškim pitanjem u BiH, pa i za samu NATO integraciju”, naveo je Dodik.

On je pozdravio i formiranje “bošnjačke reprezentacije” u političkom smislu.

“Raspodjela među partijama u BiH ne uključuju i one koji su ušli u koaliciju sa SDA”, pojasnio je Dodik i naglasio da SNSD i dalje vodi razgovore samo sa nosiocima narodnih blokova.

On je naglasio da su danas Izvršni komitet i Predsjedništvo ponovili da je nemoguće prihvatiti bilo kakav dokument koji može poslužiti kao osnova za aktivaciju MAP-a ili članstva u NATO, te da ostaju privrženi Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Dodik je rekao da u Srpskoj stabilno rade zakonodavni i izvršni organi vlasti, te da SNSD daje podršku mjerama Vlade i aktuelnoj dvotrećinskoj skupštinskoj većini koja predstavlja sigurnost i osnovu da se koalicija proširi novim političkim subjektima.

“U Srpskoj je stabilna finansijska situacija kada je riječ o javnim računima, pri čemu su od početka godine povećani prihodi od direktnih poreza za šest odsto, što predstavlja osnovu za sanaciju osnovnih naslijeđenih problema”, naveo je Dodik.

On je naglasio da je neprihvatljiv zastoj na štetu Republike Srpske u raspodjeli indirektnih poreza, pri čemu je u ovom trenutku uskraćena za 30 miliona KM.

Dodik je naveo da je potrebno tražiti izričitu akivnost na novim investicijama, prije svega putnim, i stvaranja uslova da što prije počne izgradnja auto-puta od Rače prema Bijeljini i granici sa Brčko distriktom, te finalizovati razgovore sa evropskim finansijskim institucijama ili kineskom stranom za izgradnju auto-puta od Johovca prema Modriči i Šamcu.

“To je za Srpsku prioritet, zajedno sa auto-putem Banjaluka-Prijedor, Banjaluka-Kupres, kao i onim koji treba da se koncipira Višegrad-Rogatica-Pale-Istočno Sarajevo i brzi put koji ide od Zvornika, preko Milića, prema Han Pijesku, Sokocu i završava u Istočnom Sarajevu”, dodao je Dodik.

On je istakao da ukupan razvoj putne komunikacije i auto-puteva predstavlja suštinski doprinos budućem razvoju ekonomije Srpske.

Dodik je naveo da je SNSD zatražio od Vlade da što prije, najkasnije za 30 dana, urade plan sanacije magistralne mreže puteva koja treba da otpočne ove i završi sljedeće godine.

On je ocijenio da je upravljanje krizom u vezi sa poplavama bilo uspješno i zatražio da Vlada saopšti program podrške ugroženim od poplava i sanaciju štete najkasnije za sedam dana.

“Razmatrali smo i usvojili definitivni koalicioni sporazum šest partija o raspodjeli prioritetnih mjesta u javnim preduzećima i očekujem da ćemo u najskorije vrijeme potpisati koalicioni sporazum i staviti te dokumente na implementaciju”, rekao je Dodik.

On je rekao da su Izvršni komitet i Predsjedništvo odlučili i da 15. juna u Laktašima bude održan šesti sabor SNSD-a koji će odlučivati o izboru novog Glavnog odbora, predsjednika, statutarne i nadzorne komisije, te donijeti deklaracije koje se odnose na ekonomiju, demografiju, status mladih i žena, ali i položaj Srba u Federaciji BiH i digitalizaciju.

“U tom pogledu smo formirali organizacioni odbor. Odlučeno je da sabor broji 1.200 delegata SNSD-a iz Srpske, FBiH, inostranstva”, naveo je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender